Sari direct la conținut

VIDEO Prigojin, supărat pe „nemernicii birocrați” ruși. De câtă muniție spune șeful Wagner că are nevoie pe front

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus Wagner, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus Wagner, Foto: AFP / AFP / Profimedia

​Şeful grupării de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut din nou apel către Ministerul Apărării de la Moscova de a le furniza luptătorilor săi mai multă muniție, relatează Sky News.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar privat Wagner, a declarat că soldații săi au nevoie de cel puțin 300 de tone de proiectile de artilerie pe zi pentru a-și menține asaltul asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei.

„Trei sute de tone pe zi înseamnă 10 containere de marfă – nu este deloc mult… Dar nu ni se dă mai mult de o treime din această cantitate”, spune Prigojin într-o înregistrare aparent filmată în orașul Soledar, la nord-est de Bahmut.

Șeful Wagner critică frecvent Ministerul Apărării din Rusia din cauza sprijinului insuficient – după cum susține el – furnizat luptătorilor săi.

Trupele Wagner conduc de luni de zile asaltul asupra orașului ucrainean Bahmut, iar Prigojin spune de vreo trei săptămâni că forțele sale controlează mai bine de 80% din oraș.

Într-o înregistrare video separată, liderul Wagner declară că, dacă grupul de mercenari e sortit să moară, atunci va fi „nu din cauza armatei ucrainene sau a NATO, ci din cauza birocraților noștri nemernici de acasă”.

Luptele din Bahmut au devenit un război de uzură, niciuna dintre tabere nefiind dispusă să dea înapoi.

Kievul și Occidentul au minimalizat importanța strategică a orașului, deși Ucraina a refuzat și ea în mod repetat să își retragă trupele de acolo.

Lupta pentru Bahmut: ce spune Prigojin, ce spun ucrainenii

Forțele rusești au avansat încet și constant în Bahmut, dar un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat duminică că pe „drumul vieții” este încă posibilă aprovizionarea apărătorilor orașului cu alimente, muniții și medicamente.

Duminică, liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a susținut că forțele sale au avansat între 100 și 150 de metri în Bahmut, lăsând puțin sub 3 km pătrați din oraș în mâinile ucrainenilor.

Sâmbătă, într-un interviu video de aproape 90 de minute cu bloggerul militar rus Semion Pegov, Prigojin a amenințat că își va retrage trupele din Bahmut, spunând că trupele sale mai au muniție doar pentru câteva zile.

Ucraina a declarat luni că forțele sale au respins mai mult de 36 de atacuri inamice pe partea de est a liniei frontului care se întinde de la Bahmut la Marinka, chiar la vest de Donețk.

Kievul se pregătește să organizeze o contraofensivă de amploare pentru a recuceri porțiuni de teritoriu din est și sud, ocupate de forțele rusești în urma invaziei.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro