Sari direct la conținut

VIDEO Protest cu zeci de mii de oameni în centrul Madridului față de legea privind amnistierea separatiștilor catalani: „Pedro, demisia!”

HotNews.ro
Demonstrație antiguvernamentală convocată de opoziția de dreapta, la Madrid, pe 26 mai 2024., Foto: OSCAR DEL POZO / AFP / Profimedia
Demonstrație antiguvernamentală convocată de opoziția de dreapta, la Madrid, pe 26 mai 2024., Foto: OSCAR DEL POZO / AFP / Profimedia

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică în centrul Madridului pentru a-și exprima opoziția față de proiectul de lege pentru amnistierea separatiștilor catalani, ce urmează să fie aprobat definitiv pe data de 30 mai, scrie AFP.

„Vă cer să retrageți această amnistie”, a declarat Alberto Nuñez Feijoo, liderul Partidului Popular (de dreapta), care a convocat manifestația, la care au participat aproximativ 20.000 de oameni, potrivit prefecturii, și de patru ori mai mulți, potrivit organizatorilor.

„Spania nu este de vânzare (…), Spania este un stat de drept în care toți cetățenii sunt egali în fața legii și în fața justiției”, a adăugat el, în prezența a doi foști premieri conservatori, José Maria Aznar și Mariano Rajoy.

„Pedro, demisia!”, au strigat manifestanții.

După alegerile legislative din iulie 2023, cele două partide separatiste din provincia nord-estică Catalonia au propus proiectul de lege pentru amnistierea militanților lor implicați în tentativa eșuată de secesiune a regiunii, din 2017, în schimbul sprijinului lor pentru revenirea la putere a socialistului Pedro Sanchez, pe care acesta l-a acceptat.

Congresul Spaniei se va reuni pe 30 mai pentru a aproba definitiv această lege de amnistie.

Amnistia este o „oroare”, a declarat Maria, o protestatară în vârstă de 78 de ani din Madrid, care a refuzat să își dea numele de familie.

Angel Santana, originar din Țara Bascilor, se teme că această lege va fi extinsă și valabilă și pentru organizația separatistă teroristă ETA, considerată responsabilă de moartea a peste 850 de persoane în patru decenii de violențe și care a fost desființată în 2018.

„Membrii ETA vor sfârși prin a profita de ea”, a declarat el, pentru AFP, ținând în mână un steag mare al Spaniei. „Amnistia ar trebui să fie pentru toți spaniolii sau pentru nimeni. Dar acest lucru este imposibil, ar crea haos”, a aadăugat Santana.

„Propunerea de lege de amnistie organică pentru normalizarea instituțională, politică și socială a Cataloniei”, așa cum au denumit-o partidele de stânga care au promovat-o, ar putea să îl avantajeze mai ales pe Carles Puigdemont.

Președintele regional catalan de la acea vreme s-a refugiat în Belgia după tentativa eșuată de secesiune din 2017 și a scăpat astfel de justiția spaniolă.

Proiectul de lege, descris de premierul Sanchez drept un „pas curajos și necesar spre reunificare”, a fost aprobat în primă lectură de către deputați spanioli pe data de 14 martie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro