Sari direct la conținut

VIDEO „Rasistă și fascistă”. Solistul formației Placebo, Brian Molko, anchetat în Italia pentru că a înjurat-o pe Giorgia Meloni pe scenă

HotNews.ro
Brian Molko de la Placebo, Foto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
Brian Molko de la Placebo, Foto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Solistul formației britanice Placebo, Brian Molko, este anchetat de Parchetul italian după ce a făcut-o în timpul unui concert pe Giorgia Meloni, premierul de extremă dreapta al Italiei, „rasistă și fascistă”, după care a înjurat-o, a informat marți presa locală, relatează AFP.

Artistul american-britanic în vârstă de 50 de ani participa la festivalul „Sonic Park” de la Stupinigi, lângă Torino (nord) pe 11 iulie, când a spus pe scenă în limba italiană în fața a mii de spectatori: „Giorgia Meloni, nenorocită, fascistă, rasistă, să te f.t”.

De atunci, unele municipalități au spus că vor refuza să permită formației să cânte pe teritoriul lor. Orașul Matera a anunțat că își retrage subvențiile pentru festival care urmează să se mute acolo, în timp ce primarul din Sassari (Sardinia) a spus că nu va împiedica grupul să își susțină concertul pe 1 august.

„Municipiul Sassari nu condamnă pe nimeni și nu ține prelegeri nimănui. Dacă Placebo comite acte obscene, vulgare, vor răspunde în fața justiției, nu a primarului sau a regiunii”, a declarat Nanni Campus.

Paola Ambrogio, senatorul din partidul lui Meloni Fratelli d’Italia, a vorbit despre „o palmă adusă Italiei şi democraţiei”.

„Este un caz delicat, fără comentarii”, a declarat pentru AFP procurorul din Torino responsabil cu ancheta.

Articolul 290 din codul penal italian pedepsește cu amendă de la 1.000 la 5.000 de euro pe oricine „defăimează public Republica”, dar și Parlamentul, guvernul, consiliul constituțional, justiția sau armata.

Giorgia Meloni, care a devenit șef al guvernului italian în octombrie 2022, și partidul ei sunt moștenitorii Mișcării Sociale Italiene (MSI), un partid neofascist creat după cel de-al Doilea Război Mondial, de la care Fratelli d’ Italia a preluat flacăra tricoloră.

De la preluarea mandatului, Meloni a evitat să se pronunțe pe această temă, dar a recunoscut înainte de alegerile legislative de anul trecut că dictatorul Benito Mussolini (1922-1945) a „realizat multe”, fără a-l exonera de „erorile” sale: legi anti-evreiești și intrarea în război.

Ea mai afirmă că în partidul său „nu este loc pentru cei nostalgici de fascism, nici pentru rasism și antisemitism”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro