Sari direct la conținut

VIDEO Război în Israel: Armata israeliană a reluat atacurile, acuzând Hamas că a încălcat armistițiul / Israelul ar fi aflat de planul Hamas în urmă cu un an

HotNews.ro
Loviturile aeriene ale Israelului au fost reluate vineri, Foto: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia
Loviturile aeriene ale Israelului au fost reluate vineri, Foto: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Suntem în cea de-a 56-a zi de când Hamas a intrat în Israel pentru a distruge locuințe, sedii de instituții și a captura ostatici, armata israeliană răspunzând cu o ofensivă consistentă. Un armistițiu de șapte zile între Israel și Hamas a expirat la ora 7 fără ca Israel sau Hamas să anunțe prelungirea armistițiului

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas – toate informațiile din ziua a 56-a pe HotNews.ro:

Sumarul evenimentelor din ziua 56 a războiului Israel-Hamas

  • Armistițiu temporar între Israel și Hamas a expirat, cele două părți acuzându-se reciproc de încălcarea acordului. Este de asteptat ca ofensiva Israelului să vizeze sudul Gazei , unde s-au refugiat sute de mii de palestinieni, însă unde oficialii israelieni cred că și conducerea Hamas se ascunde.
  • Israelul a informat mai multe state arabe că dorește să creeze o zonă tampon pe partea palestiniană a graniței Fâșiei Gaza pentru a preveni viitoare atacuri, ca parte a propunerilor pentru enclavă după încheierea războiului. SUA nu susțin o astfel de variantă.
  • Armata israeliană aflase de planul Hamas de a lansa un atac pe teritoriul israelian cu mai mult de un an înainte de sângerosul atac terorist din 7 octombrie, potrivit de New York Times, dar a considerat că depășește capacitatea de a acționa a Hamas.
  • Peste 100 de palestinieni au fost uciși în loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza de dimineață, când armistițiul a expirat, și până la această oră, a afirmat vineri Ministerul Sănătății din teritoriul controlat de Hamas.
  • Hamas deține încă 137 de ostatici – 117 bărbați precum și 20 de femei. 126 de ostatici sunt israelieni, iar alți 11 sunt cetățeni străini: opt ​​cetăţeni thailandezi, un nepalez, un tanzanian şi un francez mexican. Zece dintre ostaticii rămași au 75 de ani și mai mult. Hamas a eliberat până acum 110 ostatici – 86 de israelieni și 24 de cetățeni străini.
  • Ce este „Evanghelia” şi cum foloseşte Israelul inteligenţa artificială pentru a selecta ţintele bombardamentelor din Gaza

22:12Armata israeliană aflase de planul Hamas de a lansa un atac pe teritoriul israelian cu mai mult de un an înainte de sângerosul atac terorist din 7 octombrie, potrivit de New York Times, citat de The Guardian.Oficialii israelieni au obținut un plan de luptă de aproximativ 40 de pagini al Hamas, cu numele de cod „Zidul Ierihonului”, care „a conturat, punct cu punct, exact tipul” de atac care a dus la peste 1.200 de oameni uciși în Israel în timpul devastatoarelor atacuri Hamas , a scris New York Times.

Hamas a urmat planul cu o precizie șocantă. Detalii aici

21:55Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiramul Daniel Hagari, a declarat că Hamas ar fi trebuit să elibereze membrii familiei Bibas din Fâșia Gaza, ca parte a acordului temporar de încetare a focului. Este vorba de o mamă cu cei doi copii în vârstă de patru, respectiv 10 luni.

„Ieri a fost publicat un videoclip dificil care îl arată pe Yarden Bibas. Pe de o parte, este un semn de viață, pe de altă parte, este o teroare crudă manipulativă efectuată de Hamas”, a spus el. „Am cerut astăzi, ca în fiecare zi în timpul armistițiului, să eliberăm femeile și copiii așa cum sa convenit în acord, pentru care Egiptul și Qatarul s-au angajat. Hamas a decis să încalce acordul. În acest cadru, familia Bibas, mama și copiii trebuiau să fie returnați în Israel. Hamas a decis să nu facă acest lucru”, a declarat Hagari.

20:29Ministrul de Externe al Qatar, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a declarat vineri că Qatarul este angajat să continue eforturile, alături de partenerii săi, pentru a reveni la un armistițiu în Fâșia Gaza. „Bombardamentul continuu al Gazei complică eforturile de mediere și agravează catastrofa umanitară”, a spus ministrul de externe.

20:10Ce este „Evanghelia” şi cum foloseşte Israelul inteligenţa artificială pentru a selecta ţintele bombardamentelor din Gaza

19:16 Israelul a informat mai multe state arabe că dorește să creeze o zonă tampon pe partea palestiniană a graniței Fâșiei Gaza pentru a preveni viitoare atacuri, ca parte a propunerilor pentru enclavă după încheierea războiului, au declarat surse egiptene și regionale, citate de Reuters.

17:48Secretarul de stat al SUA Antony Blinken l-a notificat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, joi, că administrația Biden se pregătește să anunțe o serie de interdicții de acordare a vizelor împotriva coloniștilor israelieni implicați în atacuri asupra palestinienilor din Cisiordania, a declarat un oficial israelian pentru The Times of Israel.

17:38 Armata israeliană susține că a lovit o celulă teroristă în sudul Libanului, în timp ce Hezbollah reia atacurile asupra Israelului.

15:46 Hezbollahul libanez a transmis vineri că este vigilent și pregătit, în condițiile în care reluarea luptelor dintre aliatul său palestinian Hamas și Israel a alimentat îngrijorările că ar putea fi reluate și confruntările de la granița dintre Liban și Israel.

Armata israeliană a anunțat că a interceptat o „țintă aeriană” care a trecut din Liban în Israel, după ce sirenele care avertizau asupra unor posibile rachete au sunat în mai multe orașe din nordul Israelului și au determinat locuitorii să fugă în adăposturi. (Reuters)

15:34 Cel puțin 109 palestinieni au fost uciși în loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza de dimineață, când armistițiul a expirat, și până la această oră, a afirmat vineri Ministerul Sănătății din teritoriul controlat de Hamas.

14:05 Israelul ar putea asigura eliberarea ostaticilor prin discuții sau prin „alte mijloace”. Israelul ar putea asigura libertatea ostaticilor încă deținuți de Hamas în Gaza prin discuții sau prin „alte mijloace”, a declarat un oficial israelian pentru Reuters. Directorul general adjunct al Ministerului de Externe Oded Joseph, vorbind la Dubai, a declarat că Israelul rămâne decis să asigure eliberarea tuturor ostaticilor și să distrugă Hamas.

13:52Avioanele israeliene aruncă pliante peste zonele din est și la nord de orașul Khan Younis. Pentru prima dată, au inclus un QR cod care trimite la o hartă a Fâșiei Gaza, împărțită în sute de blocuri separate cu numere atribuite acestora. Armata spune că harta este concepută „pentru a permite rezidenților din Gaza să se orienteze și să se evacueze

Un mesaj în arabă le transmite localnicilor să se „evacueze”. imediat și să meargă la adăposturile din Rafah.” Mesajul se încheia cu cuvintele: „Ai fost avertizat”.

Hamas deține încă 137 de ostatici

13:18Potrivit lui Eylon Levy, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian:

Hamas deține încă 137 de ostatici – 117 bărbați precum și 20 de femei. 126 de ostatici sunt israelieni, iar alți 11 sunt cetățeni străini: opt ​​cetăţeni thailandezi, un nepalez, un tanzanian şi un francez mexican. Zece dintre ostaticii rămași au 75 de ani și mai mult. Hamas a eliberat până acum 110 ostatici – 86 de israelieni și 24 de cetățeni străini.

13:07Aflat în Emiratele Arabe Unite, președintele israelian Herzog s-a întâlnit cu regele Charles al III-lea, pe care l-a rugat „să-și folosească toată puterea sa diplomatică pentru a sprijini întoarcerea din captivitate a ostaticilor.

12:55 Șeful ONU Antonio Guterres spune că regretă profund reluarea ostilităților dintre Israel și Hamas în Gaza și speră că un armistițiu mai poate fi restabilit.

„Regret profund că operațiunile militare au început din nou în Gaza. Încă sper că se va putea reînnoi pauza care a fost stabilită. Revenirea la ostilități arată doar cât de important este să existe un adevărat armistițiu”, a spus secretarul general al ONU

12:47 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat joi cabinetul de război al Israelului că s-ar putea să nu aibă la dispoziție luni de zile pentru a purta războiul împotriva Hamas în Gaza, deoarece presiunile interne și internaționale cresc asupra administrației președintelui american Joe Biden pentru a pune capăt luptei a spus un israelian. a spus oficialul.

Qatar a confirmat că negocierile continuă între Israel și Palestina

11:30O rachetă lansată din Fâșia Gaza în ultima oră a provocat pagube Kibbutzului Mefalsim, spun autoritățile locale. Nu sunt răniți în urma atacului. Comunitățile de graniță din Gaza au fost în mare parte evacuate în timpul războiului.

Sirenele au sunat și în Netiv HaAsara și Yad Mordechai. Se pare că mai multe proiectile au fost interceptate de Iron Dome.

11:00 Qatar a confirmat că negocierile continuă între Israel și Palestina în scopul reluării încetării focului. Ministerul de externe a postat o declarație în care spune: „Statul Qatar își exprimă regretul profund față de reluarea agresiunii israeliene împotriva Fâșiei Gaza , după încheierea pauzei umanitare, fără a ajunge la un acord pentru prelungirea acesteia.

„Statul Qatar se angajează, împreună cu partenerii săi de mediere, să continue eforturile care au dus la pauza umanitară și nu va ezita să facă tot ce este necesar pentru a reveni la calm”.

Acesta a adăugat: „Ministerul subliniază că bombardarea continuă a Fâșiei Gaza în primele ore după încheierea pauzei complică eforturile de mediere și exacerbează catastrofa umanitară din Fâșie și, în acest context, solicită comunității internaționale să sprijine oprirea violențelor.”

Qatar a intermediat cu succes acordul de acum o săptămână care a dus la eliberarea ostaticilor și a prizonierilor. Hamas a declarat vineri dimineață că Israelul a refuzat o ofertă de eliberare a mai multor ostatici și a cadavrelor unei familii ucise în atacurile aeriene.

10:40 Brigăzile Al-Quids , aripa armată a mișcării Jihadul Islamic Palestinian, au declarat că au atacat vineri orașe și orașe israeliene. Într-o declarație pe Telegram, gruparea teroristă a spus că atacurile sunt un răspuns la „crimele împotriva poporului nostru”, potrivit Reuters. Treizeci și doi de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene în Gaza de la expirarea armistițiului vineri dimineață, a declarat vineri Ashraf Al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza

CNN și BBC scriu că există discuții în desfășurare pentru a se reveni la un armistițiu în Gaza

10:30 Ministrul israelian al securității naționale, Itamar Ben-Gvir,: Armata israeliană trebuie „să se întoarcă și să zdrobească Gaza cu toată puterea”.

Într-o postare pe X, cunoscută anterior ca Twitter, în această dimineață, el a scris: „De dragul copiilor care încă nu s-au întors, pentru cei uciși care nu se vor mai întoarce, pentru ca ororile din 7/10 să nu se mai întoarcă niciodată, trebuie să zdrobim Gaza cu toată puterea, să distrugem Hamas și să ne întoarcem în Fâșie, fără compromisuri, fără acorduri, cu putere maximă.”

09:55 CNN și BBC scriu că există discuții în desfășurare pentru a se reveni la un armistițiu în Gaza. O sursă palestiniană fără nume spune că discuțiile BBC sunt în desfășurare prin mediatori. Biroul AFP din Qatar citează și o sursă neidentificată care spune același lucru.

09:29O sursă apropiată negocierilor a declarat pentru BBC că Hamas consideră că Israelul este cel care a încălcat acordul de armistițiu nepermițând intrarea combustibilului în nordul Fâșiei Gaza.

08:26 Raiduri aeriene israeliene au lovit sudul Gazei, inclusiv comunitatea Abassan de la est de orașul Khan Younis, spun oficialii Hamas. O altă lovitură a lovit o casă la nord-vest de orașul Gaza. Se aud explozii puternice și continue venind din Fâșia Gaza, iar fum negru iese din teritoriu. Ministerul Sănătății condus de Hamas spune că trei persoane au fost ucise în raidurile aeriene israeliene în Rafah, în sudul Fâșiei.

08:18Biroul primului ministru israelian a transmis într-o declarație că Hamas „a încălcat acordul și nu și-a îndeplinit obligația de a elibera toate femeile ostatice. În plus, a tras cu rachete în Israel”.

„Pe fondul revenirii la luptă, subliniem că guvernul Israelului este angajat să atingă obiectivele războiului – eliberarea ostaticilor noștri, eliminarea Hamas și asigurarea faptului că din Gaza nu va mai putea fi amenința niciodată poporul Israelului”.

07:55Avioanele militare israeliene atacă ținte Hamas în Fâșia Gaza,potrivit Forțelor de Apărare

07:14Armata israeliană a reluat lupta împotriva Hamas în Gaza, a anunțat armata, spunând că Hamas a încălcat armistițiul și a tras spre teritoriul israelian.

07:06Armata israeliană spune că o lansare a unei rachete a fost detectată vineri devreme din Gaza și a fost interceptată. Forța de Apărare a Israelului a mai spus pe X (fostul Twitter) că cercetează incidentul.

06:30Un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este deschis la prelungirea armitițiului dacă Hamas se angajează să elibereze în continuare ostaticii. „Suntem pregătiți pentru toate posibilitățile… Fără asta, ne întoarcem la luptă”, a declarat consilierul Netanyahu, Mark Regev, la CNN, relatează Reuters.

Înainte ca armistițiul anterior să expire vineri, Hamas și aliatul său, aripa armată a Jihadului Islamic Palestinian, și-au pus luptătorii în alertă pentru reluarea ostilităților.

05:51 Un articol din The New York Times susține că Israelul avea planurile Hamas pentru atacul său din 7 octombrie cu mai bine de un înainte de atacul devastator, dar, în ciuda faptului că documentul a fost văzut de mai mulți înalți oficiali , nu a fost luat în considerare. Potrivit articolului, planul de 40 de pagini, numit „Zidul Ierihonului”, descria aproape exact modul în care Hamas a ajuns în cele din urmă să atace

05:44Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a adâncit disputa diplomatică cu Israelul după ce a declarat că are „îndoieli serioase că Israelul respectă dreptul internațional umanitar”. Comentariile sale au venit la câteva zile după ce a acuzat Israelul de „uciderea fără discernământ a palestinienilor” în timpul operațiunii sale militare din Fâșia Gaza.

Israelul a condamnat ultimele sale remarci drept scandaloase. Pentru a doua oară într-o săptămână, ambasadorul Spaniei în Israel a fost chemat pentru a fi avertizat cu privire la declarații.

01:04Trupele israeliene se pregătesc pentru sfârșitul încetării focului

Trupele israeliene continuă să se pregătească înainte de expirarea iminentă a încetării focului.

Armistițiul se va încheia mâine la ora locală 7.00 (5.00, ora Regatului Unit), iar ostilitățile ar putea fi reluate în orice moment după aceea.

00:46Cetățeni din Uruguay, Mexic și Rusia se numără printre cei opt ostatici israelieni eliberați de Hamas în cea de-a șaptea zi a armistițiului din Gaza, a anunțat vineri Qatar, mediator în cadrul acordului.

„Printre cei opt cetățeni israelieni eliberați astăzi în cadrul acordului se numără doi minori și șase femei”, a declarat Majed Al-Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

Treizeci de palestinieni urmau să fie eliberați din închisorile israeliene în schimbul unui total de 10 ostatici din Gaza, cifră care include „doi cetățeni ruși care au fost eliberați ieri”, miercuri, a adăugat el.

00:14Președintele israelian solicită ajutorul Emiratelor Arabe Unite pentru a asigura securitatea ostaticilor

Președintele Israelului a adresat un apel personal șefului Emiratelor Arabe Unite pentru a ajuta la negocierile pentru a asigura eliberarea mai multor ostatici din Gaza.

Isaac Herzog a făcut această solicitare atunci când s-a întâlnit joi cu șeicul Mohamed în Dubai, a declarat biroul său.

„Președintele a făcut apel la prietenul său, șeicul Mohamed bin Zayed al Nahyan, să își folosească întreaga greutate politică pentru a promova și accelera întoarcerea acasă a ostaticilor”, a precizat biroul, potrivit Sky News.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro