Sari direct la conținut

VIDEO Rebelii înarmați au descins dintr-un elicopter pentru a captura nava din Marea Roșie pe care se află și un român

HotNews.ro
Imagini publicate de grupul Houthi din Yemen arată militanți în timp ce deturnează o navă de marfă în apropiere de Yemen, în sudul Mării Roșii, Foto: Houthi Group press Service / UPI / Profimedia
Imagini publicate de grupul Houthi din Yemen arată militanți în timp ce deturnează o navă de marfă în apropiere de Yemen, în sudul Mării Roșii, Foto: Houthi Group press Service / UPI / Profimedia

Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au publicat imagini în care susțin că apar luptătorii înarmați în momentul în care coboară din elicopter și iau ostatici membrii echipajului navei Galaxy Lider, despre care spun că este israeliană, în sudul Mării Roșii.

Imaginile video cu momentul descinderii rebelilor, care poartă cagule și sunt înarmați, pe nava cargo despre care susțin că au capturat-o, au fost difuzate la o zi de la capturare de canalul de televiziune al rebelilor, Al Masirah TV, potrivit Sky News și The Guardian.

Cel puțin șapte rebeli sunt văzuți pe puntea navei. De asemenea, gruparea a arborat pe nava flancată de mici ambarcațiuni steaguri yemenite și palestiniene.

Gruparea rebelă Houthi din Yemen susține că nava capturată duminică este israeliană.

Israelul neagă și susține că nava era deținută de britanici și operată de japonezi, iar premierul Benjamin Netanyahu a denunțat un act de „terorism iranian”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez a confirmat luni capturarea navei Galaxy Leader, operată de Nippon Yusen, adăugând că Japonia face apel la rebelii houthi, solicitând în acelaşi timp ajutorul autorităţilor saudite, omaneze şi iraniene pentru a lucra la eliberarea rapidă a navei şi a echipajului său.

Israelul a anunţat, duminică, că rebeli houthi din Yemen au capturat o navă cargo, la bordul căreia se află și marinari români, deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii, precizând că incidentul are consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale, notează Reuters.

La bordul navei se află și un cetățean român, potrivit MAE.

Reacția Iranului

Iranul a respins luni acuzațiile Israelului conform cărora rebelii Houthi din Yemen au acționat la îndrumările Teheranului atunci când au confiscat nava deținută de un om de afaceri israelian, scrie The Guardian, citând AFP.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanani, a declarat că acuzațiile israeliene sunt „nefondate”.

„Am transmis în mod repetat că grupurile de rezistență din regiune își reprezintă țările și iau decizii și acționează pe baza intereselor țărilor lor”, a spus el.

Nava sechestrată de Houthi este reținută într-un port yemenit

Proprietarul navei sechestrate de gruparea Houthi a declarat că aceasta este în prezent reținută în portul Hodeidah din Yemen.

„Toate comunicațiile au fost ulterior pierdute cu nava”, a precizat într-un comunicat Galaxy Maritime Ltd, înregistrată în Isle of Man.

„Compania, în calitate de concern de transport maritim, nu va face alte comentarii cu privire la situația politică sau geopolitică.”, se mai arată în comunicat.

Statele Unite au denunțat capturarea unei nave de marfă în Marea Roșie de către gruparea Houthi, în Marea Roșie.

„Capturarea de către Houthi a navei cu motor Galaxy Leader în Marea Roșie este o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

El a precizat că SUA a cerut „eliberarea imediată” a navei și a echipajului acesteia, înainte de a avertiza că se va consulta cu aliații săi și cu partenerii din cadrul ONU pentru a discuta despre posibilele etape următoare.

Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au intrat la începutul lunii în războiul dintre Israel și Hamas, care se desfășoară la peste 1.600 de kilometri de centrul lor al puterii, anunțând că au lansat atacuri cu drone și rachete împotriva teritoriului israelian, conform Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro