Sari direct la conținut

VIDEO Rusia acuză Ankara de trădare după ce a permis comandaților capturați la Azovstal și eliberați în Turcia să se întoarcă în Ucraina

HotNews.ro
Comandantul Sviatoslav Palamar capturat de ruși in Mariupol a ajuns in Ucraina, după ce Rusia -a eliberat in Turcia, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Comandantul Sviatoslav Palamar capturat de ruși in Mariupol a ajuns in Ucraina, după ce Rusia -a eliberat in Turcia, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Turcia a încălcat acordurile prin eliberarea comandanților care au apărat fabrica de oțel Azovstal din orașul ucrainean Mariupol care fuseseră capturați de Rusia, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

Peskov, citat de agenția de presă RIA, a declarat că, în condițiile unui schimb de prizonieri, luptătorii ar fi trebuit să rămână în Turcia până la sfârșitul războiului. Rusia nu a fost informată cu privire la eliberarea lor, a spus el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, întors acasă după o vizită în Turcia, a adus cu el cinci comandanți ai fostei garnizoane care apărat uzina Azovstal din Mariupol, forțați să locuiască în Turcia în condițiile unui schimb de prizonieri anul trecut.

Comandanții, considerați eroi în Ucraina, au condus anul trecut apărarea Mariupolului, cel mai mare oraș capturat de Rusia în invazia sa. Mii de civili au fost uciși în interiorul Mariupolului când forțele ruse au devastat orașul în timpul unui asediu de trei luni.

„Soldații ucraineni Denîs Prokopenko, Sviatoslav Palamar, Serhii Volînsky, Oleg Khomenko, Denîs Șleha în sfârșit vor fi alături de rudele lor”, a spus Zelenski publicând un clip cu întoarcerea apărătorilor de la Azovstal în Ucraina.

Anterior, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că face presiuni asupra Rusiei pentru a prelungi cu cel puţin trei luni acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră şi a anunţat o vizită a preşedintelui Vladimir Putin în luna august.

Potrivit TASS, președintele rus Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, nu au purtat încă conversații telefonice, în special după discuțiile lui Erdogan cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski la Istanbul, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al prezidenției ruse, Dmitri Peskov.

„Nu, nu încă”, le-a spus Peskov jurnaliştilor sâmbătă, ca răspuns la întrebarea dacă Putin şi Erdogan au reuşit să vorbească la telefon.

Peskov a mai spus că este posibilă o întâlnire unu-la-unu între președintele rus Putin și președintele turc Erdogan, dar datele exacte pentru o astfel de întâlnire nu au fost încă hotărâte.

Urmărește ultimele evoluții din a 500-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro