Sari direct la conținut

VIDEO Rusia: Acuzat de spionaj, jurnalistul american Evan Gershkovich a fost arestat preventiv / Blinken se declară „extrem de îngrijorat”

HotNews.ro
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, Foto: Alex Brandon / AFP / Profimedia
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, Foto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, s-a declarat joi „extrem de îngrijorat” de arestarea unui jurnalist american în Rusia și a condamnat acțiunile Moscovei de „pedepsire” a presei, potrivit AFP.

„Suntem extrem de îngrijorați de arestarea unui jurnalist american”, a spus el într-un comunicat, referindu-se la reporterul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich.

Un tribunal din Moscova a decis joi ca jurnalistul american Evan Gershkovich, reporter al cotidianului „The Wall Street Journal”, reţinut de FSB pentru acuzaţia de spionaj în favoarea Washingtonului, să fie arestat pentru două luni, relatează Reuters, care menţionează că aceasta este cea mai gravă acţiune împotriva unui jurnalist străin de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit News.ro.

El a fost adus de la Ekaterinburg la Moscova, unde un tribunal, în cadrul unei audieri cu uşile închise, a dispus ca acesta să fie ţinut în arest preventiv până la 29 mai.

Agenţia rusă de presă TASS a precizat că acest caz a fost marcat ca fiind „strict secret”.

Lui Daniil Berman, un avocat care îl reprezintă pe reporter, nu i s-a permis să intre în sala de judecată şi nici nu i s-a permis să vadă acuzaţiile, a declarat Berman reporterilor aflaţi afară.

Un reporter Reuters a văzut cum Gershkovich, îmbrăcat într-o haină galbenă, a fost scos din clădirea tribunalului din Moscova după audiere şi urcat într-o dubă neagră de către agenţii FSB. El va fi deţinut cel mai probabil în închisoarea Lefortovo din capitală, un centru de detenţie preventivă al FSB. Închisoarea din centrul Moscovei, datând din secolul al XIX-lea, este renumită că în perioada sovietică deţinea prizonieri politici.

Suspiciune de spionaj

Serviciul de securitate FSB al Rusiei anunţase joi dimineaţă că a deschis un dosar penal împotriva cetăţeanului american Evan Gershkovich sub suspiciunea de spionaj, iar Kremlinul a declarat că acesta a fost „prins în flagrant delict”.

Gershkovich, care lucrează pentru WSJ de ceva mai mult de un an, a declarat în faţa instanţei că este nevinovat.

Angajatorul său a spus că dosarul – primul caz penal intentat pentru spionaj împotriva unui jurnalist străin în Rusia post-sovietică – se bazează pe o acuzaţie falsă.

Conform legislaţiei ruse, spionajul poate fi pedepsit cu până la 20 de ani de închisoare.

Cazul este de natură să înrăutăţească şi mai mult relaţiile deja dificile dintre Rusia şi Statele Unite.

O reținere ca o „luare de ostatici”

Jurnalistul Shaun Walker, expert al publicației britanice The Guardian pentru Rusia și Europa de Est sugerează că Rusia l-a reținut pe Evan Gershkovich, colegul său de la Wall Street Journal (WSJ), deoarece la nivel înalt se discută un schimb cu doi spioni ruși.

„Dmitri Peskov spune acum că Evan Gershkovich de la WSJ a fost `prins în flagrant delict`. Viteza și convingerea cu care evoluează acest caz sugerează că a fost ordonat de la vârf, mai degrabă decât un caz local care se amplifică ca un bulgăre de zăpadă”, a scris pe Twitter Shaun Walker, autor al unei cărți despre Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin.

„Seamănă foarte mult cu o luare de ostatici pentru a majora `rezerva` Rusiei pentru un schimb de prizonieri”, a continuat el.

„Săptămâna trecută, în Slovenia, am aflat că sunt în curs negocieri la nivel înalt pentru un schimb cu doi spioni ruși sub acoperire arestați acolo. Dar că acestea au fost blocate din motive neclare. Ei bine, acum Rusia are un alt american de schimbat”, a mai spus Shaun Walker.

Moscova a confirmat că jurnalistul WST poate fi folosit ca monedă de schimb. „În trecut au avut loc schimburi cu cei deja condamnați. Să vedem cum evoluează povestea”, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro