Sari direct la conținut

VIDEO Rusia afirmă că înaintează în Harkov, cucerind noi localități / Mii de oameni sunt evacuați de forțele ucrainene

HotNews.ro
Batrani evacuati din Vovceansk, Harkov, din cauza inaintarii fortelor ruse, Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia
Batrani evacuati din Vovceansk, Harkov, din cauza inaintarii fortelor ruse, Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Rusia a susținut, duminică, că avansează în regiunea Harkov, capturând patru localități suplimentare în apropierea graniței, ca parte a ofensivei lansate vineri și care dus la evacuarea peste 4.000 de oameni, relatează AFP. La rândul său, comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că forțele Kievului se confruntă cu o situație dificilă în regiune.

„Un total de 4.073 de persoane au fost evacuate”, a scris duminică guvernatorul regiunii ucrainene, Oleg Sînegubov, pe rețelele de socializare, a doua zi după ce forțele ruse au revendicat capturarea a cinci sate din regiune.

Ulterior, ministerul rus al Apărării a raportat capturarea a patru localități suplimentare foarte aproape de graniță – Gatishche, Krasne, Morokhovets și Oleïnikovo – în această regiune care găzduiește cel de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Sînegubov a declarat că un bărbat de 63 de ani a fost ucis duminică de artilerie în satul Glîboke, iar un bărbat de 38 de ani a fost rănit în Vovceansk, un oraș de graniță care avea o populație de aproximativ 3.000 de locuitori înainte de ofensiva actuală.

AFP a putut vedea duminică oameni evacuați în apropiere de Vovceansk, majoritatea vârstnici și dezorientați.

Mii de oameni, majoritatea vârstnici, au fost evacuate din zonele atacate de ruși

„Nu eram pregătiți să plecăm. Acasă este acasă”, spune Liuda Zelenskaia, 72 de ani, cu pisica ei Jora în brațe. La fel ca ea, Liuba Konovalova, în vârstă de 70 de ani, își amintește „noaptea terifiantă” care a precedat evacuării lor. Ambele au locuit împreună după ce copiii lor au plecat.

În jurul lor, voluntarii îi ajută pe bătrânii evacuați care stau pe bănci să se înregistreze și să primească mâncare înainte de a pleca la Harkov.

Potrivit lui Oleksii Harkivskî, un ofițer de poliție din Vovceansk mobilizat pentru aceste evacuări, „mai multe persoane” au murit în bombardamentele de sâmbătă, iar cadavrul altuia a fost descoperit sub dărâmături în timpul nopții. „Orașul este în permanență sub foc”, spune el. „Artilerie, mortiere, inamicii atacă cu tot ce au.”

Potrivit acestuia, aproximativ 1.500 de persoane au fost evacuate de vineri din acest oraș lovit de 32 de atacuri cu drone în ultimele 24 de ore.

Ucraina spune că situația s-a „deteriorat semnificativ”

Comandantul șef al forțelor ucrainene Oleksandr Sîrski a asigurat, la rândul său, că „încercările de a sparge apărarea noastră au fost oprite”.

Dar el a recunoscut că situația din regiunea Harkov s-a „deteriorat semnificativ” și rămâne „complicată”. Forțele ucrainene „fac tot ce le stă în putință pentru a-și menține liniile de apărare și a provoca pagube inamicului”, a spus el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat, într-un discurs de sâmbătă seară, că în această zonă de frontieră au fost derulate contraatacuri ucrainene, unde trupele ruse fuseseră respinse în urmă cu aproape doi ani.

„Întreruperea planurilor ofensive rusești este acum sarcina noastră numărul unu”, a spus el, îndemnând aliații Kievului să accelereze livrările de arme.

Autoritățile de la Kiev avertizează de săptămâni întregi că Moscova ar putea încerca să atace regiunile de frontieră de nord-est, în timp ce Ucraina se confruntă cu întârzierea ajutoarelor occidentale și cu o lipsă de soldați.

Ucraina și-a intensificat atacurile în interiorul Rusiei

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au „eliberat” cinci sate ucrainene din regiune, precum și un altul în regiunea Donețk.

Forțele ucrainene, la rândul lor, au intensificat loviturile în interiorul Rusiei și în zonele Ucrainei ocupate de ruși, în special împotriva infrastructurii energetice.

Cel puțin 17 persoane au fost rănite duminică în prăbușirea parțială a unei clădiri din Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, după o lovitură a armatei de la Kiev, a anunțat ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko.

O dronă ucraineană a provocat și un incendiu la o rafinărie de la Volgograd (sudul Rusiei) în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, potrivit guvernatorului regiunii cu același nume, Andreï Botcharov, asigurând că incendiul a fost stins și că acolo nu au fost victime.

Ministerul rus al Apărării, la rândul său, a declarat că în total opt drone ucrainene au fost interceptate peste noapte, inclusiv una „pe teritoriul regiunii Volgograd”, fără a oferi alte detalii.

Deținută de gigantul Lukoil, rafinăria susține pe site-ul său că este „cel mai mare producător de produse petroliere din Districtul Federal de Sud”, care reunește opt regiuni din sud-vestul Rusiei.

Locul fusese deja ținta unui atac cu dronă ucraineană la începutul lunii februarie, fără victime nici acolo.

Kievul spune că acționează ca răspuns la loviturile armatei ruse împotriva zonelor civile, începând cu infrastructura sa energetică.

Rusia exploatează numărul insuficient de soldați

De altfel, rușii dispun de efectivele necesare pentru a întinde apărarea ucraineană prin mai multe puncte de atac aflate la sute de kilometri distanță, forțând Kievul să ghicească unde și când se va concentra ofensivă așteptată la începutul verii.

Ritmul crescut al atacurilor exacerbează cele două vulnerabilități critice ale Ucrainei: numărul insuficient de soldați și apărarea antiaeriană redusă, subliniază CNN.

„Numărul de soldați rămâne o provocare centrală, iar Ucraina depune eforturi pentru a-și reface brigăzile existente, afectate, dar și să arunce în luptă 10 noi brigăzi de manevră”, spune George Barros de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington

Abia în ultima lună a fost adoptată o lege pentru a extinde recrutarea, la aproape doi ani după ce Rusia a mobilizat aproximativ 300.000 de trupe suplimentare. Procesul a fost împotmolit în parlamentul ucrainean timp de luni de zile, iar președintele Zelenski s-a temut atât de costurile, cât și de consecințele politice ale unei mobilizări mai ample. Inferioritatea numerică s-a înrăutățit brusc pe toată linia frontului, oferind comandanților ruși un număr tot mai mare de oportunități de a identifica punctele slabe ale ucrainenilor.

Analiștii occidentali consideră că în orașul Ceasiv Iar, din Donețk, de exemplu, ucrainenii ar putea fi depășiți numeric în proporție de 10 la 1 și că aceștia suferă de un dezechilibru cronic în materie de obuze, în contextul în care se confruntă și cu o lipsă totală de acoperire aeriană. Un blogger militar ucrainean a estimat săptămâna aceasta că până la 15 brigăzi rusești motorizate de infanterie (fiecare dintre ele cu până la 1.000 de oameni) operează numai în direcția Ceasiv Iar.

Pierderea terenului înalt din jurul orașului Ceasiv Iar ar însemna că o centură importantă de orașe și localități industriale – precum Slaviansk, Kramatorsk și Kostyantinyvka – devine mult mai vulnerabilă.

Urmărește ultimele evoluții din a 809-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro