Sari direct la conținut

VIDEO Semnal de alarmă tras de Daniel David: „Începem să nu mai avem profesori. Avem nevoie de sprijin”

VIDEO Semnal de alarmă tras de Daniel David: „Începem să nu mai avem profesori. Avem nevoie de sprijin”
Daniel David Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul Educației, Daniel David, spune că este nevoie de o solidarizare a societății cu domeniul educației, la fel cum s-a întâmplat în cazul celui medical, atunci când România avea un deficit crescut de medici din cauza salariilor mici. Ministrul spune că România are o problemă reală cu personalul angajat: „Începem să nu mai avem profesori”. 

Daniel David a făcut aceste declarații vineri, la podcastul HotSpot. Un cititor HotNews l-a întrebat pe ministrul Educației cum se poate face selecția profesorilor buni. 

„Noi avem o problemă cu resursa umană. Încep să nu mai vină cei mai buni absolvenți spre preuniversitar și îi ținem greu pe cei foarte buni în zona preuniversitară, mai ales că au foarte multe opțiuni în zona socio-economică, mai ales cei din zona științelor”, a răspuns ministrul Educației. 

Daniel David spune că „trebuie regândit rolul profesorului în societate, inclusiv prin salarii”. 

„Nu poți să ai un salariu de start care nu reflectă un rol de prestigiu în societate, mai ales că cei tineri care intră în sistem au nevoie tocmai atunci de un salariu decent, pentru a-și face o familie, sunt în zona în care își construiesc familia, casa și așa mai departe”, a spus ministrul. 

În opinia sa, salariul unui profesor debutant trebuie să pornească de la salariul mediu pe economie, așa cum li s-a promis sindicatelor din educație că se va întâmpla: „De acolo discutăm în funcție de gradele didactice, în funcție de vechime, prin corelarea ca număr de ani de studii cu ce se întâmplă în sănătate”. 

„Când sănătatea a avut probleme, noi toți am susținut acest lucru”

Daniel David a spus că societatea s-a solidarizat în momentul în care a fost nevoie de un sprijin în domeniul medical, iar acum același lucru ar trebui să se întâmple cu domeniul educației. 

„Vedeți, când sănătatea a avut probleme și au spus că ne pleacă doctorii, nu mai avem asistente medicale și că avem nevoie să mărim salarii, că altfel o să avem spitale goale, noi toți am susținut acest lucru, iar educația nu a protestat, fiindcă am știut că e o problemă”, a spus ministrul. 

„Acum eu le spun tuturor: avem o problemă în educație, începem să nu mai avem profesori. Nici nu mai vorbesc uneori de profesori buni sau mai puțin buni. Începem să nu mai avem profesori în zona de științe. Avem nevoie de suportul celorlalți pentru a reuși să corectăm acest lucru, inclusiv prin legea salarizării”, a adăugat el.

INTERVIURILE HotNews.ro