Sari direct la conținut

VIDEO Sute de oameni stau duminică seara la coadă câte două ore pe strada Eugeniu Carada. Trecătorii întreabă: „E vreun muzeu deschis?” Cei de la coadă le răspund: „Nu, sunt alegeri în Republica Moldova!”

HotNews.ro
VIDEO Sute de oameni stau duminică seara la coadă câte două ore pe strada Eugeniu Carada. Trecătorii întreabă: „E vreun muzeu deschis?” Cei de la coadă le răspund: „Nu, sunt alegeri în Republica Moldova!”
Cetățeni din Republica Moldova votând la secțiile deschise în București (Inquam Photos / Octav Ganea)

Cetățenii Republicii Moldova au votat în număr mare duminică la secțiile deschise la București în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului pentru aderarea la UE. Mulți oameni se mai aflau la cozi la ora închiderii urnelor, așa că programul de votare s-a prelungit cu două ore.

UPDATE: Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a declarat pentru TVR Moldova că la trei secții de votare de la București s-a prelungit votarea cu două ore.

Sute de oameni așteptau la o coadă pe strada Eugeniu Carada, în incinta sediului Autorității Electorale Permanente, unii dintre ei spunând că se înaintează foarte lent. Trecătorii care ajungeau în zonă îi întrebau nedumeriți dacă stau la coadă să intre la vreun muzeu. Răspunsul celor care așteptau venea imediat: „Stăm aici ca să votăm. Sunt alegeri în Republica Moldova!”

Oamenii se plâng că se înaintează foarte greu și că au așteptat peste două ore până să poată intra să voteze.

În Capitală sunt trei secții de votare deschise: două pe strada Eugeniu Carada 1 și alta pe strada Stavropoleus nr.6, iar cetățenii moldoveni cu drept de vot se înghesuie să-și exercite dreptul constituțional.

Peste 45% dintre cetăţenii din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 18:00, la alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei, potrivit datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Oficialii CEC au informat că până la ora 18:00 şi-au exprimat dreptul de vot 1.352.884 alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi pe listele electorale, ceea ce reprezintă un procent de 45,84%.

Numărul de alegători care au votat la aceste scrutine este cu aproape 250.000 mai mare faţă de alegerile prezidenţiale din 2020, raportat la acelaşi interval orar. În 2020, până la ora 18.00 au fost votat 1,1 milioane de moldoveni.

În cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova s-au înscris 11 candidaţi, însă lupta pentru fotoliul prezidenţial de la Chişinău se va da între actuala preşedintă, pro-europeana Maia Sandu, şi principalul candidat al stângii, Alexandr Stoianoglo, fost procuror general, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.

Maia Sandu este mare favorită pentru a câștiga primul tur, potrivit sondajelor. Urnele se vor închide la ora 21.00, iar primele rezultate vor fi date publicității începând cu ora 22.00.

INTERVIURILE HotNews.ro