Sari direct la conținut

VIDEO Trupele ruse s-ar retrage în Staromaiorske / Ucraina a lansat o ofensivă majoră în sud

HotNews.ro
Soldați ucraineni cu un tun autopropulsat Gvozdika pe frontul din Vuhledar, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni cu un tun autopropulsat Gvozdika pe frontul din Vuhledar, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele Kievului ar înainta în Staromaiorske, de-a lungul axei Velika Novosilka – Berdiansk, în prima linie din sud și ar împinge trupele Rusiei, au raportat surse ucrainene și ruse, relatează CNN.

Forțele speciale ucrainene au împărtășit imagini, spunând că au capturat soldați din Regimentul 247 de Parașutiști, împreună cu documente și informații importante. CNN nu a putut să verifice independent afirmația ucraineană sau să geolocalizeze filmările.

Un videoclip diferit de la Staromaiorske, geolocalizat de CNN, arată luptători ruși părăsind poziții și retrăgându-se, presupunându-se că au fost alungați de forțele ucrainene.

Cele două videoclipuri se potrivesc cu ceea ce zic doi bloggeri militari care spun că Ucraina a intensificat operațiunile în zonă. Bloggerul rus Rybar a raportat că marina ucraineană „a încercat din nou să atace pozițiile forțelor armate ale FR la vest de sat”.

De asemenea, Batalion Vostok a spus că situația din jurul satului „a devenit mai complicată”.

„La Staromaiorske și Urozhaine nu este ușor pentru băieți acum – resping atacurile intense”, a spus Vostok. „Situația este foarte grea la Staromayorskoye. Există probabilitatea ca inamicul să preia controlul asupra așezării.”

Miercuri mai devreme, forțele ucrainene au declarat că acestea continuă să facă progrese de-a lungul axei Velika Novosilka – Berdeansk.

„Trupele ucrainene au avut succes în zona Staromaiorske pe frontul de sud”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Andrii Kovalev. „Forțele de apărare [ucrainene] sunt în tranșee acolo(…)”.

Trupele ucrainene avansează treptat în sud, iar armata este pe cale să primească un lot de 1.700 de drone de atac și recunoaștere pentru a ajuta la contraofensivă, au confirmat oficialii miercuri, relatează Reuters.

Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării, a raportat progrese către orașele ocupate din sud Melitopol și Berdeansk și a spus că trupele Kievului atacă cu succes și în est, pe flancurile ocupatei Bahmut.

Maliar a confirmat „succese” ucrainene în sud-est, inclusiv lângă Staromaiorske, un sat din apropierea unui grup de cătune pe care Ucraina le-a recucerit în regiunea Donețk în această vară.

Te-ar putea interesa și: VIDEO Imagini rare din timpul ofensivei ucrainene: „Blyat, hahaha, uite cum fug ca iepurii!”

Ucraina ar fi lansat o ofensivă majoră în sud, susţin oficiali şi bloggerii militari ruşi

Ucraina a lansat o ofensivă majoră în regiunea Zaporojie, la sud de oraşul Orehov, potrivit unor oficiali şi bloggeri militari ruşi, citaţi miercuri de CNN, potrivit Agerpres.

Trupele ucrainene au reuşit în anumite secţiuni ale frontului să străpungă prima linie de apărare a trupelor ruse, în timp ce lupte grele sunt în desfăşurare de-a lungul liniei de front din regiunea ucraineană sud-estică Zaporojie.

„Cel puţin o sută de blindate au fost folosite în atac de către inamic în secţiunea Orehovo a frontului din Zaporojie”, a declarat Vladimir Rogov, lider prorus în această provincie.

„Până în prezent, în urma valurilor succesive de atacuri lângă Robotine, cu mai mult de 100 de unităţi de vehicule blindate, inclusiv tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei şi transportoare de trupe, inamicul a reuşit să străpungă trei secţiuni ale primei noastre linii defensive”, precizează acelaşi oficial.

Acesta mai menţionează că trupele ruse îşi folosesc tot arsenalul, inclusiv lovituri aeriene, pentru a respinge trupele ucrainene aflate în ofensivă şi care au fost echipate şi instruite de statele occidentale.

„Luptătorii acestor brigăzi (ucrainene) au fost instruiţi în străinătate, iar brigăzile lor sunt dotate cu echipamente occidentale, inclusiv tancuri Leopard şi blindate de luptă Bradley (…) Acum sunt în desfăşurare lupte grele, de mare intensitate, în zonă”, spune acelaşi oficial pro-rus.

La rândul său, bloggerul militar rus Rybar, de obicei bine informat, afirmă că luptele în zona menţionată au scăzut uşor în intensitate şi că trupele ruse ar fi reuşit deocamdată să-şi menţină poziţiile.

Pe de altă parte, trupele ruse aflate la sud de oraşul Bahmut au suferit pierderi grele şi par să se fi repliat, conform unor relatări oficiale şi neoficiale ucrainene, confirmate de bloggeri militari ruşi.

Responsabilii ucraineni nu au făcut deocamdată comentarii despre aceste acţiuni ofensive. Aceştia au păstrat tăcerea şi în perioada iniţială a contraofensivei lansate de armata ucraineană la începutul lunii iunie pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia şi al cărei prim obiectiv este străpungerea frontului în sud şi atingerea Mării Azov pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea.

Dar armata ucraineană a recuperat de atunci doar puţin mai mult de 200 de kilometri pătraţi de teritoriu, cu preţul unor pierderi semnificative, inclusiv de echipamente occidentale (tancuri, blindate, obuziere etc.), şi se loveşte de rezistenţa trupelor ruse dispuse pe mai multe linii defensive fortificate şi protejate de câmpuri dense de mine.

Potrivit The New York Times, în primele două săptămâni ale contraofensivei armata ucraineană a pierdut circa 20% din armamentul greu, rata pierderilor scăzând ulterior, după ce comandanţii ucraineni au făcut schimbări tactice, recurgând mai mult la atacuri susţinute de artilerie pentru a epuiza trupele ruse, acestea din urmă beneficiind însă de o superioritate cantitativă a artileriei, pe care o folosesc la rândul lor intens.

Citește și: „Trag non-stop”. Cum și unde avansează trupele rusești care atacă haotic în timpul contraofensivei ucrainene

Urmărește ultimele evoluții din a 518-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro