Sari direct la conținut

VIDEO Turcia se confruntă cu incendii de amploare: Cinci decese și zeci de răniți

HotNews.ro
VIDEO Turcia se confruntă cu incendii de amploare: Cinci decese și zeci de răniți
Incendii în Turcia Foto: captură video

Mai multe sate din sud-estul Turciei au fost devastate de incendiile de pădure care au izbucnit în ultimele zile și au dus la decesul a 5 persoane și rănirea altor 44, dintre care zece sunt în stare gravă, potrivit unui bilanț prezentat vineri de ministrul turc al Sănătății, citat de AFP și Agerpres.

„Au fost cinci morţi şi 44 de răniţi, dintre care zece în stare gravă în două zone din apropierea oraşului Mardin”, a scris ministrul Sănătăţii din Turcia, Fahrettin Koca, pe reţeaua socială X.

Imaginile postate pe reţelele sociale arată un incendiu uriaş, care luminează cerul în timpul nopţii, şi nori mari de fum.

Patru echipe pentru intervenţii de urgenţă şi 35 de ambulanţe au fost trimise la faţa locului, a precizat ministrul Koca.

Incendiul a izbucnit joi seara într-o zonă situată la aproximativ 30 de kilometri sud de oraşul Diyarbakir şi s-a extins rapid, alimentat de vântul puternic, afectând cinci sate, a declarat ministrul de Interne, Ali Yerlikaya.

„Din nefericire, trei persoane din regiunea Diyarbakir şi două din regiunea Mardin şi-au pierdut viaţa”, a scris ministrul Yerlikaya pe X.

Ultimele evenimente vin după ce oficialii turci au declarat miercuri că au reușit să țină sub control două incendii de vegetație în peninsula istorică Gallipoli și în Eceabat, ambele în provincia Canakkale din nord-vestul țării. Sute de pompieri și voluntari, ajutați de 15 avioane care au aruncat apă, au luptat cu incendiile izbucnite marți. Incendiul de la Eceabat ar fi izbucnit când un foc pornit pentru a arde deșeuri agricole s-a extins accidental într-o pădure.

Incendii și în Grecia

Zeci de incendii de vegetație au izbucnit și în Grecia în ultimele zile, pe fondul temperaturilor caniculare, dar au fost stinse înainte de a provoca pagube importante. Mai multe persoane au fost arestate și acuzate că au provocat accidental incendiile, potrivit Associated Press.

Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al serviciilor de pompieri, a declarat că miercuri a fost „o zi foarte dificilă” din cauza condițiilor meteorologice.

„În ultimele ore am avut parte în mod constant de noi incendii – aproape unul la fiecare zece minute”, a spus el. „Majoritatea au fost rezolvate imediat”.

Zona extinsă a Atenei a fost declarată cu risc ridicat de incendiu.

Incendiile de vegetație sunt frecvente în verile uscate și fierbinți din Grecia și au provocat zeci de morți în ultimii ani. Autoritățile au avertizat asupra unui risc deosebit de ridicat în această vară, în urma unei ierni uscate și călduroase, care a lăsat vegetația uscată.

INTERVIURILE HotNews.ro