Sari direct la conținut

VIDEO Ucraina a distrus baza grupului de mercenari Wagner din Luhansk

HotNews.ro
VIDEO Ucraina a distrus baza grupului de mercenari Wagner din Luhansk

Armata Ucrainei a distrus baza grupului de mercenari Wagner din Luhansk, a anunțat vineri guvernatorul regiunii Serhiy Haidai. Un singur soldat rus ar fi supraviețuit.

Potrivit acestuia, forțele armate ale Ucrainei au distrus baza locală a grupului de mercenari Wagner din Kadiivka, oraș din regiunea Luhansk ocupat de ruși.

Haidai a mai spus că doar un soldat rus a supraviețuit atacului, fără însă a preciza numărul total al celor uciși.

În martie, serviciile de informații americane afirmau că în jur de 1.000 de mercenari ai grupului Wagner (numit și armata privată a lui Vladimir Putin) au fost trimiși să lupte în Ucraina, ca urmare a pierderilor grele înregistrate de armata Moscovei în prima lună de la declanșarea invaziei de către președintele rus.

La sfârștiul lunii februarie, presa internațională relata că mercenari din Grupul Wagner ar fi desfășurați în Ucraina cu misiunea de a-l elimina pe președintele Volodimir Zelenski și a pregăti terenul ca Moscova să preia controlul.

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin, implicată, de-a lungul timpului în conflicte din Ucraina, Siria şi în zona Africii.

Grupul Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume. Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţi în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale.

Fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.

Oficial, grupul nu există, a scris într-o anchetă BBC, dar se crede că până la 10.000 de oameni ar fi avut cel puţin un contract cu Wagner de când grupul a început să lupte alături de separatiştii proruşi în estul Ucrainei în 2014.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro