Sari direct la conținut

VIDEO Ucrainenii pregătesc „Trembita”, racheta „poporului” cu care vor să întoarcă propria tactică a rușilor împotriva lor

HotNews.ro
Sistemul de rachete antinava Neptun, o alta arma autohtona dezvoltata de Ucraina, Foto: Captura YouTube
Sistemul de rachete antinava Neptun, o alta arma autohtona dezvoltata de Ucraina, Foto: Captura YouTube

Voluntarii ucraineni lucrează la crearea „Trembita”, o „rachetă a poporului” denumită astfel după un instrument tradițional de suflet și cu care forțele Kievului speră să întoarcă împotriva rușilor o tactică folosită pe scară largă de aceștia, relatează France24.

Voluntarii care lucrează la această rachetă de croazieră spun că ea va avea două versiuni, una pentru lovirea țintelor și una pentru inducerea în eroare a sistemelor de apărare antiaeriană a forțelor rusești.

„Rachetele înarmate cu focoase vor avea componente electronice mai scumpe pentru ca ele să poată lovi țintele cu precizie. Dar miile de momeli vor fi foarte ieftine”, afirmă Serhii, un voluntar al biroului de proiectare PARS.

„Dar mii de momeli vor fi foarte ieftine: vrem să copleșim apărarea aeriană pentru ca rachetele noastre de atac să își lovească țintele”, explică el într-un reportaj difuzat de France24.

„Suntem ferm convinși că voluntarii care lucrează la inovații tehnologice aduc o contribuție uriașă efortului de război”, subliniază Serhii, adăugând că unii oficiali guvernamentali și-au arătat și ei interesul față de proiectul lor.

„Proiectele făcute de antreprenori sau voluntari sau inițiative la firul ierbii de regulă merg mai rapid și mai ieftin decât ceea ce poate face un aparat birocratic stufos”, explică un alt proiectant.

Un grup de voluntari din alte orașe ucrainene a fost prezent la biroul PARS în timp ce jurnaliștii francezi au filmat acest reportaj pentru a vedea cum sunt produse rachetele „Trembita” și crea unități de producție în localitățile lor.

„Sunt foarte fericită că acest tip de producție are loc în Ucraina. Și îmi place cum toate aceste arme sunt proiectate să îi lase pe soldați să acționeze mai departe de linia frontului”, spune Yulia, o voluntară din regiunea Kievului.

Cum ar urma să funcționeze racheta „Trembita” creată de ucraineni

Proiectanții rachetei spun că aceasta va putea fi lansată cu ajutorul unei catapulte sau cu un propulsor ce folosește combustibil solid. Focosul „Trembita” ar putea fi armat cu o încărcătură termobarică sau un dispozitiv exploziv cu fragmentație ce cântărește 20 de kilograme.

„Trembita” a fost poreclită „racheta poporului”, deoarece, la fel ca alte arme dezvoltate de ucraineni, crearea și dezvoltarea sa a fost finanțată privat prin campanii de donații și crowdfunding.

Ucrainenii au creat și o „dronă a poporului” cu o lungime de 2,5 metri și o anvergură a aripilor de 4,7 metri. Drona denumită oficial PD-1 poate transporta o încărcătură de până la 8 kilograme și atinge o altitudine de croazieră de 2.000 de metri, o viteză maximă de 140 de kilometri pe oră la o autonomie de 5 ore.

O dronă PD-1 a fost capturată de ruși intactă în luna septembrie a anului trecut.

În ceea ce privește modul în care a fost gândită să funcționeze racheta „Trembita”, ucrainenii par să se fi inspirat în proiectarea sa de la o tactică folosită pe scară largă de forțele armate ruse.

Oficiali din cadrul armatei ucrainene au afirmat în mod repetat că atacurile rusești în masă asupra orașelor țării, de multe ori fără a avea în vizor ținte militare, au nu doar scopul de a teroriza populația civilă și distruge infrastructura vitală a țării, ci și de a copleși forțele de apărare aeriană datorită numărului mare de ținte pe care trebuie să le doboare, fie că este vorba de drone, rachete sau o combinație a celor două.

Un alt obiectiv al acestor atacuri pe scară largă vizează epuizarea rezervelor ucrainene de rachete antiaeriene, forțele Kievului depinzând în acest sens de livrările din Occident pentru sistemele de apărare aeriană primite din partea țărilor occidentale.

Urmărește ultimele evoluții din a 525-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro