Sari direct la conținut

VIDEO UDMR refuza oferta lui Traian Basescu. Kelemen Hunor, presedintele UDMR, despre regionalizare: 8+2 nu merge, 8 nu merge

HotNews.ro

Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, ca propunerea presedintelui Traian Basescu de reorganizare administrativ – teritoriala a tarii in opt regiuni plus doua judete „nu merge”, cum de altfel „nu merge” nici cea cu opt regiuni, relateaza Agerpres. UDMR a convocat vineri o sedinta a Consiliului Consultativ al Presedintilor Organizatiilor Teritoriale unde se vor testa opiniile lideriilor judeteni vis–vis de proiectul de regionalizare pe 8+2 regiuni. La finalul sedintei Consiliului Consultativ al Presedintilor Organizatiilor Teritoriale de la Targu Mures, liderul UDMR a declarat ca se contureaza o decizie unanima in ce priveste reforma administrativa, in directia de a nu sustine nici varianta PDL, cu 8 regiuni, nici varianta 8+2 doua judete mici.

Liderul UDMR a declarat ca majoritatea colegilor sai au sustinut amanarea reorganizarii administrativ teritoriale. „Sa lasam tara asa cum este, sa nu cream haos, iar specialistii sa faca o analiza foarte serioasa in privinta reformei administrative a tarii”, a declarat Kelemen Hunor.

„Facem consultarile cu platformele politice, mai incolo cu presedintii organizatiilor judetene si maine (sambata – n.r.) in CRU vom formula un punct de vedere. Nu am ce comenta nimic in acest moment. 8+2 nu merge, 8 nu merge. In rest discutam. Amanarea reorganizarii administrativ-teritoriale pana dupa alegeri trebuie acceptata de toata lumea daca nu exista consens pentru reforma in acest moment’, a afirmat Kelemen Hunor, inaintea inceperii consultarilor cu liderii platformelor politice din cadrul UDMR, la Targu Mures.

In privinta iesirii de la guvernare in cazul in care nu se va ajunge la un consens, liderul UDMR a reiterat ideea potrivit careia Uniunea nu doreste instabilitate politica.

„Nu dorim instabilitate politica, nu dorim instabilitate si economica si financiara dupa cea politica. Noi suntem interesati pentru mentinerea coalitiei in acest moment. Dar nu va depinde de noi”, a aratat acesta.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/37f981e872360ad4ff52277881db4e55/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

La Targu Mures, dupa reuniunea cu liderii de platforme, conducerea UDMR se va consulta si cu presedintii organizatiilor judetene.

Potrivit surselor HotNews.ro o mare parte din reprezentantii UDMR printre care si organizatiile Mures, Salaj si Bihor refuza mentinerea Covasnei si Harghitei departe de Mures invocand faptul ca separarea populatiei maghiare se va reflecta si la alegerile electorale. Sursele citate sustin ca presiunile liderilor locali ai UDMR sunt sustinute si de o parte din parlamentari fapt care ar putea duce la respingerea ofertei facute de Traian Basescu.

„Liderul UDMR de la Mures este cunoscut ca opozant al acestei propuneri si este sustinut si de colegii de la Salaj, Bihor si Satu Mare. Principala problema este separarea pe regiuni a electoratului maghiar. Avem de o parte Muresul si de partea cealalta Covasna si separat Harghita. Lucru asta va duce la ruperea electoratului maghiar si riscam sa pierdem votanti. Sedinta va fi una tensionata”, au declarat sursele HotNews.ro.

O alta nemultumire a liderilor locali este desprinderea Covasnei si Harghitei de Mures si, totodata ruperea „Tinutului secuiesc”. In plus Harghita si Covasna vor ramane depedente de la bugetul de stat in timp ce, restul regiunilor vor putea sa acceseze fonduri”, explica sursele citate.

Presedintele Traian Basescu i-a avertizat pe partenerii de Coalitie ca daca regionalizarea se va amana, se va initia proiectul de descentralizare a deconcentratelor si, totodata, vor fi comasate anumite comune cu numar mic de locuitori. Sursele citate sustin ca o eventuala descentralizare si desfiintarea comunelor mici nu convine UDMR care risca sa piarda oameni numiti in functii administrative. In cazul in care se va refuza regionalizarea, o alta problema a UDMR va fi si blocarea statutului minoritatilor de catre PDL, sustin aceleasi surse.

Dupa sedinta de vineri a Consiliului Consultativ al Presedintilor Organizatiilor Teritoriale urmeaza sambata o sedinta a Consiliului Reprezentantilor Unionali care va valida si va oficializa decizia UDMR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro