Sari direct la conținut

VIDEO Un artist portughez a întins un covor de bancnote pentru a critica finanţarea publică a vizitei Papei Francisc

HotNews.ro
Covor din bancnote pentru a critica finanţarea publică a vizitei Papei, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Covor din bancnote pentru a critica finanţarea publică a vizitei Papei, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Celebrul artist de stradă portughez Bordalo II a pătruns în locaţia din Lisabona unde Papa Francisc va celebra o slujbă săptămâna viitoare şi a întins un covor uriaş de bancnote supradimensionate de 500 de euro pentru a critica sumele cheltuite de stat pentru acest eveniment, relatează sâmbătă agențiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Papa Francisc va merge în vizită la Lisabona în perioada 2-6 august pentru a participa la Ziua Mondială a Tineretului, o reuniune globală a tinerilor catolici, unde sunt aşteptaţi să se reunească sute de mii de pelerini.

Artistul Bordalo II, cunoscut pentru operele sale de artă politică realizate adesea din deşeuri, a publicat imagini şi videoclipuri cu covorul, creat din bancnote uriaşe de 500 de euro, care a fost întins joi pe scările locaţiei unde se va desfăşura evenimentul, într-un protest pe care l-a descris ca fiind „mersul ruşinii”.

„Sunt foarte mulţumit de rezultat pentru că am reuşit să fac zgomot în jurul unei probleme reale”, a declarat Artur Bordalo pentru AFP de la studioul său din Lisabona, unde a adus înapoi covorul de aproximativ 20 de metri lungime.

Cât va costa vizita Papei

„Mă simt victima unei nedreptăţi ca cetăţean, la fel ca mulţi dintre noi. În calitate de artist am posibilitatea să transmit acest lucru şi să devin vocea oamenilor care împărtăşesc aceeaşi frustrare şi tristeţe”, a adăugat artistul plastician, în vârstă de 35 de ani.

Estimările oficiale din ianuarie arătau că evenimentul va costa 161 de milioane de euro, bani ce vor fi plătiţi de guvern, Biserica Catolică, consiliul municipal din Lisabona şi oraşul Loures din apropiere.

Mai multe personalităţi publice şi politicieni au criticat statul portughez pentru suma cheltuită de acesta pentru eveniment, estimată de guvern la 30 de milioane de euro în luna ianuarie, în timp ce milioane de portughezi se confruntă cu o inflaţie galopantă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro