Sari direct la conținut

VIDEO Un comandant Wagner spune că mercenarii se pregătesc să se mute în Belarus, după ce Lukașenko i-a plimbat pe jurnaliști într-o bază militară goală

HotNews.ro
Corturi noi la o fosta bază militară de lângă satul Tsel, la aproximativ 90 de kilometri sud-est de Minsk, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia
Corturi noi la o fosta bază militară de lângă satul Tsel, la aproximativ 90 de kilometri sud-est de Minsk, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Mercenarii grupului Wagner, fondat de Evgheni Prigojin, se pregătesc să se mute în Belarus, potrivit termenilor unui acord care a dus la încetarea rebeliunii lor împotriva conducerii militare a Rusiei, a declarat un comandant al grupului, transmite sâmbătă Reuters, potrivit Agerpres.

De la revolta din 23-24 iunie, în care luptători ai Wagner au capturat pentru scurt timp oraşul Rostov pe Don din sudul Rusiei şi au mărşăluit către Moscova, nu se cunoaşte cu exactitate unde se află Prigojin şi mercenarii săi.

În conformitate cu condiţiile acordului care a pus capăt revoltei, Prigojin urma să se mute în Belarus, iar oamenii săi – mulţi dintre aceştia fiind foşti puşcăriaşi care au fost eliberaţi anticipat în schimbul acceptului de a lupta în Ucraina – aveau de ales să se mute împreună cu el în Belarus, să se alăture forţelor armate regulate ale Rusiei sau să plece acasă.

Totuşi, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că Prigojin şi mii de mercenari de-ai săi sunt în continuare în Rusia, ridicând semne de întrebare cu privire la punerea în aplicare a înţelegerii.

Mercenarii Wahner își pregătesc bazele în Belarus

Anton Ielizarov, al cărui pseudonim de luptător este Lotus, citat sâmbătă de un canal de pe aplicaţia Telegram, a declarat că luptătorii intră acum în vacanţă până la începutul lui august, la ordinele lui Prigojin, după care se vor muta în Belarus.

„Trebuie să pregătim baze, tabere de antrenament, să ne coordonăm cu autorităţile şi administraţiile locale, să organizăm interacţiuni cu agenţiile de aplicare a legii din Belarus şi să pregătim logistica”, a declarat Ielizarov, citat de canalul „Evgheni Prigojin pe Telegram”.

Reuters transmite că nu a putut verifica autenticitatea interviului.

Însuşi Prigojin a păstrat tăcerea în ultimele două săptămâni, lucru care nu-l caracterizează, notează Reuters. Din 26 iunie, el nu a mai postat niciun mesaj pe canalul său favorit de Telegram – Evgheni Prigojin Press Service – unde a apărat revolta mercenarilor săi.

Ielizarov a mai declarat că nu au existat încercări din partea forţelor de securitate ale Rusiei de „a lovi” în luptătorii Wagner după revoltă.

Întrebat despre atacurile recente asupra lui Prigojin din partea presei de stat din Rusia, Ielizarov a declarat că reprezintă o încercare a establishment-ului militar rus de a strica relaţiile dintre şeful mercenarilor şi luptătorii săi.

Încercarea va eşua, a adăugat Ielizarov, pentru că însuşi Prigojin a creat şi a modelat luptătorii Wagner „atunci când statul nu avea nevoie de noi”. Ielizarov l-a comparat pe Prigojin şi oamenii săi cu miticul rege Arthur şi ai săi Cavaleri ai Mesei Rotunde.

Corturile goale din baza militară din Belarus

Departe de autostradă, pe lângă o pădure veșnic verde și în spatele unei porți ruginite, sute de corturi ridicate recent, umplute cu paturi supraetajate din plăci de lemn de pin, sunt gata de utilizare în centrul Belarusului, potrivit New York Times.

Cele 300 de corturi, ridicate în ultimele zile pe un teren militar în degradare din epoca sovietică și capabile să găzduiască 5.000 de soldați, ar fi atras puțină atenție, dacă nu ar fi apărut aici imediat după ce grupul paramilitar Wagner din Rusia a organizat o revoltă împotriva conducerii militare a Kremlinului.

Mai mult liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a spus că o bază militară abandonată ar putea găzdui luptători Wagner.

Oficialii din Belarus le-au oferit vineri jurnaliştilor străini un tur ghidat al taberei neocupate, pentru a sublinia că nu există luptători Wagner acolo sau nicăieri în apropiere – o demonstraţie foarte neobişnuită de aparentă deschidere care nu a făcut decât să se adauge la numeroasele întrebări fără răspuns despre rebeliune şi urmările sale.

Joi, Lukahsenko a spus că Prigojin se afla în Rusia, ca un om liber. Vineri, un oficial al Pentagonului, care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta despre informațiile militare, a spus că se crede că Prigojin se află la Moscova, fără restricții aparente asupra mișcărilor sale.

Lui Lukașenko îi place în mod clar să fie văzut ca o figură internațională importantă, implicată în diplomație și politică de putere, dar nu era clar de ce guvernul său, care are o viziune ostilă asupra mass-mediei pe care nu o controlează, ar invita jurnaliştii străini să viziteze un loc care, de obicei, le este interzis. Nici nu era evident de ce, la câteva zile după ce le-a oferit bun venit provizoriu luptătorilor Wagner, Belarus a dorit să arate public absența lor.

Urmărește ultimele evoluții din a 500-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro