Sari direct la conținut

VIDEO Un fugar ucrainean, la un pas să se înece în Tisa. A fost salvat de grănicerii români

HotNews.ro
raul Tisa, Foto: Agerpres
raul Tisa, Foto: Agerpres

Un ucrainean de 31 de ani a fost salvat din apele râului Tisa de către grănicerii români din Maramureș. După ce a fost scos din apă, ucraineanul a solicitat protecție din partea statului român.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sarasău au intervenit vineri seara pentru a salva un ucrainean, în vârstă de 31 de ani, care striga după ajutor, încercând cu ultimele puteri să înoate pentru a ajunge la malul românesc al râului Tisa, transmite Agerpres.

„Trei colegi de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Sarasău, judeţul Maramureş, au salvat, ieri, în jurul orei 18:20, un cetăţean ucrainean, de 31 de ani, care se afla aproape de malul românesc al râului Tisa, epuizat şi fără capacitatea de a mai înota. Cu ultimele puteri a strigat după ajutor şi a fost auzit de către un localnic din Câmpulung la Tisa, care la rândul său a chemat pentru sprijin un poliţist de frontieră”, a transmis Poliția de Frontieră.

„Agentul şef principal de poliţie Marian Silvestru, deşi era în timpul liber, nu a stat pe gânduri şi a pornit cu o maşină de teren dotată cu troliu spre zona respectivă, solicitând totodată ajutor şi colegilor care erau de serviciu. Şeful turei, inspectorul principal de poliţie Andrei Teleptean, şi agentul de poliţie Nuţu Ivanic au ajuns imediat la faţa locului şi, împreună cu Marian Silvestru, au reuşit să-l tragă la mal pe tânărul ucrainean, cu ajutorul cablului de la troliu”, menționată sursa citată.

Râul Tisa, folosit de fugarii din calea războiului

După ce şi-a revenit şi fiind în afara oricărui pericol, tânărul salvat a solicitat o formă de protecţie din partea statului român, fapt pentru care au fost demarate procedurile specifice în astfel de situaţii, a precizat sursa citată.

Autoritățile române au deschis un dosar penal pentru trecerea ilegală a frontierei de stat.

Mulți tineri ucraineni care vor să evite mobilizarea încearcă să traverseze râul Tisa ca să ajungă în România, unde pot solicita protecția statului român.

La începutul lunii mai, corpurile neînsuflețite a trei bărbaţi, care au încercat „probabil” să părăsească Ucraina, au fost găsite în râul Tisa, la frontiera cu România, anunțau poliţiştii de frontieră ucraineni.

În Ucraina, bărbaţilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani le este interzis să părăsească ţara, cu puţine excepţii, conform legii marţiale.

După începutul invaziei ruse, în februarie 2022, mulţi bărbaţi au părăsit ţara, ilegal sau legal, pentru a evita recrutarea în armată.

INTERVIURILE HotNews.ro