VIDEO UPDATE Merkel și Putin nu au ajuns la niciun acord la summitul ținut la un castel din apropierea Berlinului. Cei doi au refuzat să facă declarații la final
- Redactia Hotnews
UPDATE Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin nu au făcut niciun progres clar pe temele conflictelor din Siria şi Ucraina, relaţiilor cu Iranul şi conductei de gaz Nord Stream 2, discutate sâmbătă noaptea, transmite Reuters, citată deAgerpres. Cei doi lideri s-au întâlnit în cadru bilateral oficial pentru prima oară după anexarea Crimeei de către Rusia. Ei au făcut declaraţii ziariştilor doar înainte de întrevedere, fără a accepta şi întrebări din partea acestora.
După convorbiri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peksov, a declarat presei că nu s-a ajuns la niciun acord în urma dialogului de la castelul Meseberg, la nord de Berlin.
El a precizat că atât Merkel, cât şi Putin consideră proiectul Nord Stream 2 pur comercial, în ciuda contestării de către Statele Unite şi Ucraina a acestei rute alternative de transport pentru gazele ruseşti. „De aceea, este necesar să se ia măsuri împotriva posibilelor atacuri neconcurenţiale şi ilegale din partea unor terţe ţări, pentru încheierea în cele din urmă a acestui proiect”, a spus Peskov, fără a preciza despre ce măsuri este vorba. El a susţinută că nu s-au discutat sâmbătă eventualele sancţiuni americane împotriva firmelor participante la construcţia noii magistrale de transport a gazelor.
Înaintea discuțiilor, într-o declarație de presă comună, Angela Merkel a afirmat că Ucraina trebuie să joace în continuare un rol în aprovizionarea Europei cu gaze din Rusia şi după ce o parte din transportul gazelor va fi preluat de viitoarea magistrală Nord Stream 2. Ea a menţionat că va discuta cu oaspetele său şi despre relaţiile cu Iranul, despre situaţia din Ucraina şi cea din Siria. Putin şi-a exprimat speranţa că o misiune ONU în Ucraina ar putea contribui la pacificarea ţării. În dialogul din trecut cu cancelarul german pe tema conflictului din estul Ucrainei, liderul de la Kremlin a reprezentat poziţia rebelilor pro-ruşi, reaminteşte DPA.
Preşedintele Rusiei a cerut suplimentarea asistenţei umanitare pentru Siria şi a descris fluxul de migranţi sirieni către Europa ca pe o „povară enormă”. Merkel, aflată alături de Putin când acesta a făcut apelul respectiv, a fost criticată atât în Germania, cât şi în cadrul Uniunii Europene, după ce a deschis frontierele ţării sale pentru refugiaţii sirieni în urmă cu trei ani.