Sari direct la conținut

VIDEO Va reuși România să convingă Austria să o primească în Schengen? Iohannis: „Nu vrem să ne legăm de o dată”

HotNews.ro
Schengen și Austria, Foto: Blitzkoenig / Dreamstime.com
Schengen și Austria, Foto: Blitzkoenig / Dreamstime.com

Președintele Klaus Iohannis a evitat, joi, să avanseze o dată în privința aderării României la Schengen, blocată de Austria: „Nu aș vrea să ne legăm de o anumită dată. Pentru mine, pentru România, e important să intrăm”.

Iohannis a făcut aceste declarații înaintea reuniunii Consiliului European, care are printre teme și migrația și o protecție mai bună a graniței externe a Uniunii Europene.

  • „România nu e sursă de migrație și nu este țară de tranzit, știm să ne protejăm granițele. Problema e însă una europeană și e clar că și noi vrem să participăm la găsirea celor mai bune soluții.
  • Așa că suntem deschiși să colaborăm cu CE pe un proiect pilot care va veni să verifice anumite proceduri mai rapide, mai eficiente și să creăm o bună practică care poate fi preluată și de alte state membre.
  • A nu se confunda migrația cu Schengen. Schengen se referă la libertatea de circulație a cetățeanului european.
  • Când vorbim de migrație, vorbim de proceduri care se adresează unor oameni care vin din afară UE.
  • Că în opinia unor state membre există legături între acestea, am luat act și din acest motiv vrem să găsim soluțiile cele mai bune.
  • România niciodată nu e parte din problemă, dar încercăm să fim parte și să contribuim la soluție”, a susținut Iohannis.

Întrebat de un jurnalist ce planuri are România pentru a decupla tema migrației de cea a Schengen, astfel încât aderarea să fie în acest an, Iohannis a evitat să avanseze o dată pentru aderarea țării noastre la Schengen:

  • „În privința Schengen, vom continuă discuțiile pe toate palierele, vom găsi soluții, dar nu vreau să ne legăm de o anumită dată.
  • Pentru mine, pentru România și români e important să intrăm în Schengen. Nu vreau să legăm discuția de o anumită dată.
  • Aceste lucruri țin de foarte multe considerente europene. Din păcate, însă, țin și de politica internă în unele state membre, nu consider un lucru bun, dar nu poate fi ignorat”.

El a mai spus că a vorbit cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, și că vor exista acțiuni comune România-Bulgaria pentru aderarea la Schengen.

Reamintim că intrarea României în Schengen a fost blocată de către cancelarul Austriei, care a fost acuzat că a făcut această mutare pentru a-și crește scorul electoral la alegerile interne. Nehammer a respins ideea că vetoul Austriei ar fi putut fi dictat de motivaţii politice interne, cancelarul austriac calificând drept o „presupunere absurdă” existenţa unei legături cu alegerile din landul Austria Inferioară.

După votul din JAI din 8 decembrie, atât cancelarul austriac, Karl Nehammer, cât și ministrul de Interne Gerhard Karner au adus ca argument că din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil ajunși în Austria, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, iar asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE. Ei au susținut că mulți dintre cei neînregistrați ar fi venit prin România sau Bulgaria, date contrazise de către autoritățile din România.

„Suntem uniţi în obiecţia noastră faţă de extinderea Schengen în acest moment”

Și în luna ianuarie cancelarul Austriei a avertizat că Viena îşi menţine veto-ul faţă de extinderea Spaţiului Schengen, atât timp cât acesta „nu funcţionează”: „Numărul mare de migranţi reţinuţi în Austria arată că sistemul Schengen este nefuncţional, iar, atât timp cât acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nici nu poate exista o extindere”.

În timp ce miniştrii lor de interne se întâlneau la Stockholm cu ceilalţi colegi din UE pentru a discuta despre migraţie la o reuniune informală, cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta pe aceeaşi temă. Ambii politicieni, care s-au opus în decembrie aderării României şi Bulgariei la Schengen, par să fie în continuare pe aceeaşi lungime de undă, menţinându-şi poziţia, a scris presa austriacă.

Cancelarul Nehammer şi premierul Rutte au subliniat legăturile strânse dintre Austria şi Olanda. „Suntem uniţi în obiecţia noastră faţă de extinderea Schengen în acest moment”, a anunţat cancelarul austriac, citat de „Kronen Zeitung”.

Olanda şi Austria vor să ceară împreună soluţii în lupta împotriva migraţiei ilegale în cadrul summitului extraordinar al UE programat la începutul lui februarie. Nehammer a spus că este important faptul că are loc această reuniune la vârf. „S-a aşteptat mult prea mult timp până să se întâmple asta”, a menţionat el.

Premierul olandez Mark Rutte a spus, la rândul său, că a constatat „un consens în formare” în UE, însă crede că va fi nevoie de mai multe summituri ale UE pentru a rezolva aceste probleme. Când s-a convenit asupra acordului UE-Turcia privind refugiaţii în 2016, a fost mai uşor, a declarat premierul olandez. Acum, a spus el, UE are o multitudine de probleme, inclusiv Schengen, Frontex, sistemul Dublin şi repatrierile. „Trebuie să ne întoarcem la regulile de la Dublin. Altfel, Schengen nu va supravieţui”, a avertizat premierul olandez.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro