Sari direct la conținut

VIDEO Vittorio Sgarbi, subsecretar în Ministerul italian al Culturii, își dă demisia după ce a fost acuzat că ar deține un tablou furat

HotNews.ro
Vittorio Sgarbi, Foto: Stefano Porta / LaPresse / Profimedia Images
Vittorio Sgarbi, Foto: Stefano Porta / LaPresse / Profimedia Images

Subsecretarul de stat în Ministerul Culturii și criticul de artă italian Vittorio Sgarbi, cercetat pentru deținerea unui tablou furat, a declarat vineri că își dă demisia pentru că organismul antitrust al Romei încerca să-i reducă îndatoririle neoficiale, relatează Reuters. El a fost acuzat de incompatibilitate.

Sgarbi, în vârstă de 71 de ani, a fost apropiat de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, care a murit anul trecut.

Sgarbi a fost presat să demisioneze de câteva săptămâni în urma scandalului legat de pictură, dar a spus că renunță „pentru a evita un conflict de interese” înainte de a începe o prelegere despre artistul renascentist Michelangelo la Milano.

Sgarbi a spus că autoritatea antitrust, care îl investighează pentru un posibil conflict de interese, l-a informat că nu ar trebui să participe la o conferință de artă.

El a spus că a decis să-și păstreze libertatea decât să-i respecte instrucțiunile.

„Conform avizului antitrust, nu ar trebui să vorbesc despre artă, nu ar trebui să mă ocup de artă. Ar trebui să fiu un subsecretar care se ocupă de atribuții administrative, și limitate”, a spus el.

El l-a atacat pe ministrul Culturii, Gennaro Sangiuliano, pentru că nu l-a susținut în privința a ceea ce Sgarbi a spus că sunt „scrisori anonime” către minister în care este acuzat că accepta plăți pentru taxe neministeriale, într-o încălcare a reglementărilor.

Procurorii îl anchetează pe politician, al cărei funcție presupune protejarea patrimoniului cultural al țării, pentru deținerea unui tablou din secolul al XVII-lea despre care poliția spune că a fost furat dintr-un castel de lângă Torino în 2013. El neagă orice încălcare a legii.

Luni, Sgarbi a atacat doi jurnalişti de televiziune care l-au intervievat în privinţa picturii, spunând că speră că vor muri şi a amenințat că își arată organele genitale în fața camerei.

Potrivit Euronews Italia, pe 15 februarie este termenul până la care Autoritatea Antitrust va trebui să se pronunțe asupra incompatibilității pentru Sgarbi pentru activitățile sale extraguvernamentale și rolul pe care îl deținea la Minister.

Citește și:

Coronavirus Italia: Pentru că refuza să poarte masca, senatorul Vittorio Sgarbi a fost dat afară din aula Camerei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro