VIDEO Volumul "Bulversarea valorilor. Scrieri dintr-un timp buimac", semnat de Dan Tapalaga, a fost lansat sambata la BCU, Galeria Galateca
- Redactia Hotnews
Cartea „Bulversarea valorilor. Scrieri dintr-un timp buimac”, semnata de Dan Tapalaga si publicata de Editura Humanitas, a fost lansata sambata la ora 15.00, la BCU, Galeria Galateca. Aur vorbit despre carte Ioana Lupea, Andrei Cornea, Gabriel Liiceanu, Dan Tapalaga. Volumuleste alcatuit dintr-o selectie de texte publicate pe site-ul HotNews.ro in perioada 2007 – 2010. In premiera in Romania, in volum sunt incluse cele mai interesante comentarii postate de cititori, dialogul specific mediului online fiind recuperat intr-o carte tiparita
De ce ai mai citi o carte precum cea a lui Dan Tapalaga? Ce rost are ca tu, cititor ostenit de capcanele fiecarei zile traite in Romania, de inselatoriile publice si de vicleniile mediatice, sa redeschizi dosarul ultimilor ani, sa-ti recompui imaginea lumii „buimace” pe care-o traversezi inca?
De ce sa rememorezi aceasta stare nesfarsita de intrigi fara deznodaminte, aceste serii lungi de evenimente care nu-si gasesc niciodata rezolvarea, de ce sa retraiesti sentimentul nedreptatii si frustrarile de anul trecut? Cu ce te-ar ajuta ca-n clipele tale de liniste sa te cufunzi in lectura unor texte tensionate, abrupte, ce-ti readuc in fata realitatea dureroasa a zilei de ieri si de azi, personajele dubioase ale spatiului public, uimirile in fata aproape incredibilelor ticalosii?
In textele lui Dan Tapalaga nu vei gasi nici o intelepciune din acelea linistitoare, cu adevaruri eterne, nici o dieta morala miraculoasa, nici o recomandare de viata lunga. Vei afla in schimb o scrutare lucida a zilei in care a fost scris fiecare text, o lupta cu stihiile postcomuniste si cu sminteala cotidiana.
Citind cartea, observi ca Dan Tapalaga n-are nici un pic din instinctul sau placerea distructiva a jurnalistului de astazi, oricat de manios ar fi, uneori. Nu stoarce orice fapt de toate semnificatiile lui pana a-l reduce la nimic, cum se intampla zilnic la televiziuni. Nu se joaca cu cuvintele si cu ideile si nu isi propune niciodata sa-si isterizeze cititorul. Nu te indreapta pe drumuri inutile.
Miza lui este luciditatea perspectivei, iar nu seductia stilistica. Vrea mereu sa puna lucrurile in ordinea lor fireasca. Gasesti mereu in textele lui constructii, fermitate, clarificari, solutii, echilibru – oricat de critic ar fi. Isi ia tot timpul distanta fata de realitate, fara sa renunte la dileme si isi provoca cititorul la exercitii de gandire. Iti regasesti in textele lui sentimentul normalului.
Poate ca citirea cartii iti va spori o clipa sentimentul de insecuritate, de deriva, te va face sa te simti inca si mai pierdut, mai speriat de compromisurile ce ti se propun si iti vei da seama ca nu te mai poti adapta mizeriei; ca nu te poti impaca cu monstruosul urcat de unii pe scena ca fiind normalitatea. Iti va prelungi poate putin obositoarea veghe, dar pana la urma te vei gandi ca poti sa infrunti timpul acesta, timpul bulversarii valorilor.
Unii cititori HotNews.ro vor avea surpriza de a-si regasi publicate in carte comentariile scrise la articolele lui Dan Tapalaga. Autorul a socotit ca ele reprezinta plusvaloare adaugata propriilor texte. Punerea lor laolalta doreste sa redea pe foaia tiparita autenticitatea scrisului pe internet, in care autorul se expune nemediat judecatii si opiniei cititorilor sai.
Volumul publicat de Humanitas nu face parte din nici o colectie a editurii, poate si pentru a marca noutatea unei astfel de carti ce aduna texte ce n-au vazut niciodata tiparul, desi au fost citite de zeci de mii de oameni, destinate doar curgerii zilei in care au fost scrise, dar care rezista temeinic in timp, supuse reactiilor imediate si completarilor scrise de cititori. Initiativa Humanitas, cea mai prestigioasa editura din Romania, de a publica un volum cuprinzand texte preluate de pe internet poate fi interpretata si ca o recunoastere a clasicizarii internetului ca mediu pentru jurnalisti.
- Cum descrie Vladimir Tismaneanu scrisul lui Dan Tapalaga, in Argumentul de la inceputul cartii: „Dan Tapalaga este cronicarul intristat si demn al patologiilor etice ale tranzitiei romanesti… In fapt, el spune ceea ce gandeste, nu in mod frivol, narcisist ori capricios, ci pe baza a ceea ce se cheama l’esprit de serieux. Nu are timp de comicarii burlesti. Nu pactizeaza cu Raul si repudiaza rationalizarile specioase ale celor care o fac. Reactiile sale in raport cu infrangerile morale ale presei romanesti anexate intereselor oligarhice se nasc dintr-o imensa tristete. Diagnosticheaza sindromul (pe care eu il numesc”voluptatea ticalosiei”) si cauta solutii. Uneori le gaseste, alteori nu. Nu dispera, merge inainte, convins ca daca noi tacem acum, nu va avea cine si cum sa vorbeasca maine. Gratie lui Dan Tapalaga descoperim lucruri ascunse sub invelisul duplicitatilor culpabile. Este un revelator al adevaratelor stari de lucruri, un adversar al mirajelor propagandistice, al dantelariilor sofiste si al evazionismelor bine-remunerate. Detesta dublul discurs, capcanele dublelor standarde, psihologia contorsiunilor justificatoare pentru servilisme abjecte.”
Date despre autor
Dan Tapalaga s-a nascut pe 28 august 1975 la Copsa Mica, judetul Sibiu. Este licentiat in jurnalism la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. A debutat ca jurnalist la Radio Romania Actualitati in 1997, fiind apoi redactor la Radio Europa Libera si BBC (1998-2002). A condus departamentul politic la Evenimentul Zilei (2002-2004), a fost redactor sef-ajunct la Cotidianul (2004-2006) si seful sectiei politice la Romania Libera. Timp de un an a fost director de dezvoltare editoriala la Ziua de Cluj. Din 2007 este editor coordonator la site-ul HotNews.ro.
In perioada ianuarie-martie 2005 a fost consilier si purtator de cuvant al fostului ministru al justitiei, Monica Macovei. A fost bursier Freedom House.
Are o experienta de 14 ani in mass-media. A predat cursuri de jurnalism politic la Facultatea de Jurnalistica Sibiu (2005), Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicari Bucuresti (2007) si la Centrul pentru Jurnalism Independent (jurnalism politic).
Volumul Bulversarea valorilor. Scrieri dintr-un timp buimac este alcatuit dintr-o selectie de texte publicate pe site-ul HotNews.ro in perioada 2007 – 2010. In premiera in Romania, in volum sunt incluse cele mai interesante comentarii postate de cititori, dialogul specific mediului online fiind recuperat intr-o carte tiparita.