Sari direct la conținut

VIDEO Zelenski: Pregătim decizii internaţionale foarte importante pentru Ucraina, pentru luptătorii noştri. Rezultatele se vor vedea în curând

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Experţii internaţionali pregătesc decizii foarte importante pentru Ucraina, pentru luptătorii ei, a anunţat în discursul video de vineri seară preşedintele Volodimir Zelenski, care nu a oferit alte detalii, ci doar a dat asigurări că rezultatele se vor vedea în curând.

„Experţii noştri internaţionali pregătesc decizii foarte importante pentru Ucraina, pentru luptătorii noştri. Facem tot posibilul acum, dar nu o facem public, astfel încât rezultatele războinicilor noştri, pe care toată lumea le va vedea, să devină şi ele cele mai bune”, a spus el.

Este posibil ca anunţul său misterios să aibă legătură cu antrenarea şi pregătirea militarilor ucraineni în ţări occidentale, notează News.ro.

Formarea piloţilor ucraineni pe avioane americane de vânătoare de tip F-16 urmează să înceapă în august, să dureze „cel puţin şase luni”, iar Ucraina trebuie să se doteze între timp cu infrastructură pentru avioane de luptă, a declarat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznokov într-un interviu acordat CNN la sfârşitul săptămânii trecute.

După summitul de la Vilnius, preşedintele Klaus Iohannis anunţase că în România se va constitui, cu contribuţia Olandei şi a altor parteneri internaţionali, un hub regional de antrenament pentru piloţii români de F-16, dar acest hub va fi accesibil şi pentru piloţii aliaţi şi pentru cei ucraineni.

România va începe să antreneze piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16 posibil începând chiar de luna viitoare, a aflat, pe surse, CNN.

Qatarul va ajuta la întoarcerea copiilor ucraineni deportaţi în Rusia

În discursul său de vineri seară, Volodimir Zelenski le-a vorbit compatrioţilor şi despre o „importantă întâlnire internaţională” pe care a găzduit-o Kievul. Este vorba despre vizita prim-ministrului din Qatar. Zelenski a spus că au avut loc „negocieri foarte fructuoase”.

„Cel mai important, Qatarul va fi alături de noi în implementarea Formulei Păcii, se alătură eforturilor globale comune”, a spus Zelenski, referindu-se la planul de pace în zece puncte pe care îl propune Kievul şi care presupune retragerea trupelor ruse de pe întreg teritoriul internaţional recunoscut al Ucrainei.

Qatarul, a mai anunţat Volodimir Zelenski, se va implica şi va ajuta şi la întoarcerea copiilor ucraineni deportaţi în Rusia.

„Am discutat despre situaţia din jurul Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră – este foarte important ca pe piaţa mondială alimentară să nu existe lipsuri şi crize provocate de Rusia. Este o chestiune de stabilitate globală. Mulţumim Qatarului pentru poziţia responsabilă”, a mai spus el.

Qatarul va oferi Ucrainei 100 de milioane de dolari ca ajutor umanitar pentru a sprijini sănătatea, educaţia şi operaţiunile de deminare, a declarat vineri prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal, după discuţiile avute cu şeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani. Şeicul, care este şi ministru de externe, a discutat apoi cu preşedintele Volodimir Zelenski.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro