Sari direct la conținut

VIDEO Zelenski spune că Ucraina face progrese în construirea propriei „armate de drone”

HotNews.ro
Volodimir Zelenski într-o vizită pe linia frontului, Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia
Volodimir Zelenski într-o vizită pe linia frontului, Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că Ucraina face progrese în construirea propriei „armate de drone”, în condiţiile în care în ultima vreme şi-a intensificat atacurile cu astfel de arme în Crimeea, dar şi pe teritoriul Rusiei, scrie News.ro.

În discursul video de marţi seară, preşedintele Zelenski le-a spus compatrioţilor că a asistat în cursul zilei la un eveniment care nu a fost public, dar „a fost totuşi important din punct de vedere strategic”: oficialii guvernamentali au prezentat rezultatele primului an al armatei de drone.

„Nu un proiect, ci o adevărată armată de drone ucraineană”, a subliniat Zelenski.

„A avut loc o prezentare a diferitelor tipuri de drone ucrainene utilizate pentru apărare, precum şi o întâlnire cu producătorii, proiectanţii şi donatorii. Jurnaliştii şi reprezentanţii societăţii civile au putut vedea ce potenţial a atins armata de drone în primul an şi cum va creşte aceasta”, a spus preşedintele ucrainean.

„Apărarea are absolută nevoie de toate dronele – de la dronele Mavic destul de simple până la dronele maritime şi dronele de atac care pot opera la mare distanţă. Apropo, discutăm adesea despre acest subiect şi adesea pe un ton ridicat. Dar există rezultate, iar acest lucru poate fi văzut la ştiri”, a punctat Zelenski, referindu-se la atacurile cu drone atribuite Ucrainei, nu întotdeauna revendicate, asupra unor obiective ruseşti. Cel mai răsunător astfel de exemplu este lovirea, pentru a doua oară, a podului Kerci, cu o dronă kamikaze pe apă, care a avut loc la 17 iulie, provocând moartea a două persoane şi întreruperea circulaţiei rutiere pe unicul pod care leagă Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014 de Rusia continentală. Este o infrastructură cheie pentru transportul de echipamente militare din Rusia spre frontul din Ucraina.

De asemenea, mai multe depozite militare au fost lovite în Crimeea în ultimul timp, iar recent autorităţile ruse au declarat că au distrus două drone ucrainene la Moscova, una prăbuşindu-se în apropierea Ministerului rus al Apărării şi cealaltă asupra unui centru comercial din sudul capitalei.

„Vor mai fi şi alte veşti bune cu ajutorul dronelor ucrainene. Şi acest lucru este fundamental”, a promis Zelenski marţi seara, sugerând că atacurile cu drone de fabricaţie ucraineană vor continua.

„Reprezintă viitorul războiului pe planetă”

În noiembrie anul trecut, într-un interviu pentru Reuters, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, declara că Ucraina are de gând să-şi dezvolte o industrie puternică în domeniul militar şi al apărării, inclusiv o „armată de drone”, iar preluarea de către stat a unor participaţii private în companii strategice face parte din acest demers.

Ucraina, a dezvăluit Oleksii Reznikov, se află deja în plin proces de fabricare a unei „armate de drone” pentru a putea face faţă invaziei ruse. Ucraina vrea să fabrice capacităţi de bruiaj al dronelor, dar şi propriile drone aeriene, submarine şi terestre. Acestea reprezintă „viitorul războiului pe planetă”, a declarat Oleksii Reznikov în interviul pentru agenția Reuters.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro