Sari direct la conținut

Viktor Orban anunță că Ungaria va limita prețurile alimentelor de bază din cauza inflației record

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Viktor Orban, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Ungaria a anunțat miercuri limitarea prețurilor a șase produse alimentare de bază de la începutul lunii februarie, pentru a lupta împotriva inflației record, scrie AFP.

„Am decis să intervenim pentru a limita prețurile zahărului alb, făinii de grâu, uleiului de floarea soarelui, cărnii de porc, fileurilor de pui și laptelui semi-degresat”, a declarat premierul Viktor Orban într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

„Asta înseamnă că prețurile în fiecare magazin, vor trebui să revină la nivelul lor din 15 octombrie 2021”, a spus el după o ședință a guvernului său, spunând că vrea să „protejeze familiile”.

Rata inflației a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în noiembrie, adică 7,4% pe un an, propulsată de creșterea prețurilor la energie, ca peste tot în Europa.

Potrivit statisticilor oficiale, prețurile la alimente au crescut cu 6%, cele ale făinii au sărit de exemplu cu 20% și uleiul cu 27%.

Guvernul decisese deja în toamnă să plafoneze prețul combustibilului, astfel încât litrul să nu coste mai mult de 480 de forinți (1,35 euro) la pompă.

Orban, în cursă pentru al patrulea mandat

Anunțurile vin în momentul în care Orban se pregătește pentru alegeri parlamentare strânse pe 3 aprilie.

Revenit la putere în 2010, Orban vizează al patrulea mandat consecutiv.

El se va confrunta cu Peter Marki-Zay, candidatul unei alianțe fără precedent de șase partide, care a văzut în această nouă măsură „o recunoaștere a eșecului”, „observația că economia maghiară este într-o stare tragică”.

„În loc să ducă o politică economică responsabilă, statul stabilește prețuri pentru a combate inflația galopantă”, a reacționat el pe Facebook.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro