Sari direct la conținut

Viktor Orban repetă la literă propaganda rusă: „Occidentul va lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean”

HotNews.ro
Viktor Orban alaturi de ministrul sau de externe, Peter Szijjarto, si seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov , Foto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia Images
Viktor Orban alaturi de ministrul sau de externe, Peter Szijjarto, si seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov , Foto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia Images

Premierul ungar Viktor Orban a îndemnat vineri Kievul și Moscova să negocieze încheierea războiului, repetând totodată linia propagandistică rusă potrivit căreia Occidentul este pregătit să lupte împotriva Rusiei „până la ultimul ucrainean”, relatează Ukraîinska Pravda.

„Are mereu sens să vorbești despre pace în timpul unui război. Va fi dificil pentru sute de mii de ucraineni să trăiască o viață plină după război, deci trebuie să discutăm despre pace. Dacă vocea păcii nu este suficient de puternică, societatea va vedea războiul drept o soluție la situație. Situația poate fi rezolvată doar prin diplomație și negocieri”, a declarat Orban într-un interviu acordat postului de radio pro-guvernamental Kossuth.

El a declarat de asemenea că țările occidentală ar fi trebuit să „limiteze” războiul după începerea invaziei rusești, la fel cum a făcut-o Angela Merkel în 2014 după anexarea ilegală a Crimeii de către Moscova și declanșarea conflictului separatist din Donbas.

„Asta ar fi trebuit făcut acum. Noi asta am sugerat. Occidentul nu va face asta acum. El trimite bani, arme. Desigur, ucrainenii luptă. Occidentul luptă până la ultimul soldat ucrainean”, a mai spus el.

Marota cu Occidentul „care luptă până la ultimul soldat ucrainean” este una dintre liniile propagandistice favorite ale Moscovei, după cum amintesc și jurnaliștii de la Ukraîinska Pravda.

Președintele Vladimir Putin a folosit el însuși această sintagmă într-o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei ce a avut loc pe 22 iunie. Dmitri Peskov, purtătorul său de cuvânt, a repetat și el comentariul.

„Reprezentanții autorităților ungare nu ezită să repete minciunile propagandei ruse. În această notă, șeful cancelariei prim-ministrului Ungariei, Gergely Gulyás, a declarat că contraofensiva [ucraineană] nu a adus ‘niciun rezultat semnificativ’ pentru Ucraina și că poziția Budapestei privind negocierile este ‘justificată’”, notează Ukraîinska Pravda.

Guvernul lui Viktor Orban vrea să blocheze asistența militară europeană pentru Ucraina

Comentariile premierului ungar au venit după ce ministrul său de externe, Peter Szijjarto, a reiterat săptămâna trecută că guvernul de la Budapesta va continua să blocheze finanțarea UE destinată trimiterii de arme Ucrainei până când Kievul va înlătura OTP Bank de pe lista sa a entităților care sprijină războiul rusesc.

Adresându-se presei în timpul unei pauze a reuniunii miniştrilor de externe desfăşurată la Bruxelles, Szijjarto a declarat că Ungariei i-ar reveni o contribuţie financiară de circa 200 de milioane de euro din cele 20 de miliarde de euro pe care UE intenţionează să le aloce în următorii patru ani (câte 5 miliarde de euro pe an în perioada 2024-2027) pentru ajutorul militar oferit Ucrainei.

Șeful diplomației ungare a spus că guvernul de la Budapesta nu sprijină un asemenea plan, despre care a estimat că arată că UE se pregăteşte pentru încă cel puţin patru ani de război, după ce blocul comunitar a cheltuit deja 5,6 miliarde de euro pentru ajutorul militar oferit Ucrainei prin fondul denumit „Facilitatea Europeană pentru Pace”, iar la o reuniune ministerială recentă a fost aprobat un plan de 500 de milioane de euro pentru stimularea producţiei militare europene.

„Nu suntem dispuşi să negociem asupra celor 500 de milioane de euro blocaţi până în prezent (de Ungaria), nici asupra celor 20 de miliarde propuse acum, atât timp cât OTP figurează pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului”, a indicat Szijjarto.

Urmărește ultimele evoluții din a 520-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro