Sari direct la conținut

Vile-chilipir pentru clientii PSD

Evenimentul Zilei

Seria dezvaluirilor despre imobilele de protocol ale statului vandute de RAAPPS clientilor politici la preturi de chilipir continua. O buna parte din fostele proprietati ale statului au intrat pe mana unei grupari economice apropiata de PSD, ai carei exponenti sunt oamenii de afaceri Alexandru Bittner si Adrian Petrache.

Gruparea are legaturi directe de afaceri si cu sotul Elenei Udrea, fosta sefa a Cancelariei Prezidentiale. Terenurile si vilele vandute de Protocolul de Stat pentru cateva sute de mii de euro catre firmele controlate de Bittner si Petrache valoreaza astazi milioane de euro.

Marea majoritate a proprietatilor, situate in zone rezidentiale din Bucuresti sau in Snagov Ghermanesti, au fost date pe tava acestei grupari pe vremea guvernarii Adrian Nastase.

Fostul premier a recunoscut deschis ca este „bun prieten” cu Alexandru Bittner si a precizat ca acesta a fost prietenul surorii sale, Dana Barb.

Lucov, interfata pentru Bittner

Bogdan Lucov si Radu Viorel Jianu, doi dintre apropiatii gruparii Bittner-Petrache, au beneficiat, prin intermediul firmelor pe care le conduc, de avantajele Patrimoniului de Stat. Lucov si Jianu au preluat pozitiile detinute in anii trecuti de Bittner si Petrache in mai multe companii.

SLB Consultants Romania, Orion Oil Grup si Midas Constructii 2000 au cumparat proprietati de la RAAPPS, in Bucuresti, la Snagov sau Predeal, la preturi avantajoase. Bogdan Lucov este administrator si actionar in primele doua firme: SLB Consultants Romania si Orion Oil Grup. Prima a cumparat in 2002 un imobil intr-o zona scumpa, in apropierea Parcului Herastrau din Bucuresti.

Pentru casa de 200 metri patrati de pe strada Sandu Aldea, numarul 67, firma a platit 216.000 dolari. Suprafata terenului aferent este de 605 mp. Un calcul simplu arata ca SLB a platit pentru un metru patrat de teren doar 357 dolari, in acest calcul nefiind inclusa si valoarea imobilului.

In biografia lui Bogdan Lucov apare si intermedierea actiunilor de la Realitatea Media catre Sorin Ovidiu Vintu.

Reprezentatul juridic al firmei SLB Consultants Romania este avocata Marieta Anastasescu, avocata si vecina lui Adrian Nastase. De altfel, Marieta Anastasescu a cumparat si ea, acum doi ani, un imobil de la RAAPPS, situat pe bulevardul Carol. Pentru 608 metri patrati, cabinetul sau de avocatura a platit doar 232.000 euro, adica 381 de euro metrul patrat.

Grupul Golden Blitz

Orion Oil, cea de-a doua companie controlata de Lucov, a achizitionat vila Sandoza din Predeal. In 2002, firma a platit 95.000 de euro pentru o casa de 269 mp si un teren de 1.328 mp.

Si Grupul Roman de Investitii – GRI SA, detinut in prezent de Bogdan Lucov (51a) si de compania Orion Oil, a cumparat o vila la Snagov de la RAAPPS. Pentru Vila 12, de 338 mp, si terenul aferent de 4.887 mp, GRI a platit, in 2004, 375.000 de euro, adica 76 de euro metrul patrat.

Bogdan Lucov a refuzat sub diverse pretexte o intalnire cu reporterii EVZ. Dupa mai multe zile de insistente, secretara sa ne-a declarat: „Am facut tot ce este posibil sa il anunt pe domnul director Lucov. Nu stiu cand va fi disponibil”.

Grupul GRI are o istorie spectaculoasa. Firma a fost infiintata in 1997 de Dan Besciu, patronul de la Golden Blitz, de Gabriel Mihnea Lucov, finul cuplului Elena Udrea-Dorin Cocos, si de Ion Petre, interpusul traditional in afaceri al lui Alexandru Bittner.

Chiar la infiintare, firma a avut-o drept cenzor pe Camelia Bejinariu, sotia lui Eugen Bejinariu, directorul RAAPPS, care, in mandatul PSD, a semnat vanzarea imobilelor catre anumite firme aflate in aria de influenta a gruparii Bittner-Petrache.

La sfarsitul anilor ‘90, in companie au intrat Alexandru Bittner, Adrian Petrache si Dorin Cocos, insa s-au retras, locul lor fiind luat de niste off-shore-uri din Marea Britanie si Elvetia.

Teren valoros, pret „norocos”

Midas Constructii 2000, o alta companie marca Bittner-Petrache, a cumparat de la RAAPPS Vila 36 din „paradisul” Snagov. Achizitia reprezinta o adevarata afacere, intrucat terenul aferent constructiei este de peste 5.000 mp.

Pretul platit a fost unul modest, de numai 95.000 de euro. Adica 19 euro pe metru patrat in zona vilelor de lux. In prezent, administratorul si coactionarul Midas este Radu Viorel Jianu, alaturi de off-shore-ul Comatrans, din Elvetia.

Din 1999 pana in 2002, Midas a fost detinuta de sotia lui Bittner, Sherry, alaturi de Adrian Petrache. De altfel, 2002 a fost anul in care Alexandru Bittner a facut un pas in umbra din afacerile pe care le detinea in nume propriu, locul sau fiind luat de companii off-shore sau de diversi interpusi.

In 2002 au aparut primele informatii despre prietenia lui Bittner cu premierul de atunci, Adrian Nastase, si despre afacerile acestuia cu statul in celebrul document Armaghedon.

Conexiuni la varful RAAPPS

Gruparea Bittner-Petrache a avut „radacini” la varful RAAPPS nu numai in mandatul PSD. Mihai Spiridon Cristu, fost membru al Consiliului de Administratie al RAAPPS in guvernarea Aliantei PNL-PD, a fost actionar, alaturi de Radu Jianu si Gabriel Lucov, in compania Dalli Exim.

Firma care administreaza parcarile din Bucuresti a fost infiintata de Adrian Petrache si de Dorin Cocos, sotul fostei sefe a Cancelariei Prezidentiale, Elena Udrea.

EVZ a dezvaluit ca Spiridon Cristu a fost partener de afaceri cu Dorin Cocos intr-o alta afacere coordonata de sotul „fostei blonde de la Cotroceni”. Cristu a detinut 32 la suta din firma Telemedica, societate de care isi leaga numele si fostul sef al Regiei, PSD-istul Eugen Bejinariu.

Societatea D&D Global a reprezentat un alt punct comun pentru Lucov si Cristu, unde cei doi au fost actionari. Clientii RAAPPS au fost discreti, chiar tacuti atunci cand au fost intrebati de achizitiile norocoase. Multi au intrat brusc in concediu sau au refuzat sa discute cu reporterii EVZ.

Integral in EvZ

de Liviana Rotaru, Marius Draghici

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro