Vinovatii principali in cazul prabusirii FNI: un mort, un fugar si Ioana Maria Vlas
- Redactia Hotnews
Dupa trei-patru ani de procese, Justitia a gasit vinovatii in cazul prabusirii Fondului National de Investitii. Principalul tap ispasitor – Maria Vlas, care a primit 20 de inchisoare. Nicolae Popa, omul lui Vantu, dupa cum sustine Vlas, a primit si el 24 de ani de temnita.
Dar fostul director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest este fugit din tara inca din 2000, fiind dat in urmarire prin Interpol. In rest, ceilalti inculpati au primit pedepse intre trei si opt ani, pedepsele totale insumand, matematic, peste 130 de ani.
In schimb, judecatorii Sectiei 1 Penala a Tribunalului Bucuresti i-au facut fericiti pe cei peste 128 de mii de investitori, constituiti in parti civile, dispunand despagubirea acestora si condamnarea celor raspunzatori de prabusirea FNI.
Pe latura civila, inculpatii trebuie sa le plateasca pagubitilor, in solidar cu partile responsabile civilmente – Gelsor SA, Sov Invest SA, SC CEC Valori Mobiliare si AVAS – aproximativ 10 mii de miliarde.
Una peste alta, cel mai norocos s-a dovedit a fi omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, considerat de cei inselati principalul vinovat de prabusirea FNI. Dupa restituirea la Parchet a dosarului, partea care-l privea pe omul de afaceri a fost disjunsa, pentru ca in final procurorii sa dispuna scoaterea de sub urmarire penala a acestuia.
Chiar si fara S.O.Vantu, pe masa judecatorilor au ajuns nu mai putin de 1.500 de volume, cu aproape 220. 000 de parti civile.
Greul a cazut pe umerii celei dintai sectii penale a Tribunalului, aceeasi care a decapitat clanul Camatarilor, specializata, se pare, in ultima vreme, in solutionarea cauzelor cu „grad ridicat de dificultate”.
Concret, instanta i-a pedepsit exemplar pe cei gasiti raspunzatori de prabusirea FNI. Pedeapsa cea mai aspra i-a fost aplicata lui Nicolae Popa. Fugarul a fost condamnat pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave la 20 de ani de inchisoare, pedeapsa la care se adauga si un spor de patru ani.
Tot pentru aceeasi infractiune a fost condamnata si Ioana Maria Vlas – „mama FNI”. Fostul administrator al Sov Invest a primit 20 de ani de puscarie, dupa executarea pedepsei fiindu-i interzisa si exercitarea unor drepturi pe o perioada de cinci ani.
Vlas a mai incasat si o pedeapsa de zece ani pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si inca una de doi ani pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. Potrivit legii, „mama FNI” va executa pedeapsa cea mai grea.
Marian Petrescu, fostul presedinte al SOV Invest, a fost condamnat, tot pentru inselaciune, la opt ani de inchisoare. Cinci ani de temnita a primit fostul director economic al SOV Invest, Mihaela Sima.
Un alt condamnat este Marius Andrei, fost cenzor extern independent al SOV Invest, care a primit din partea judecatorilor 6 ani de temnita Aceeasi pedeapsa au incasat-o si Gravil Batran si Ioan Dita, fosti membri ai Consiliului de Administratie al SOV Invest.
Fostul presedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, Stefan Boboc, a fost condamnat pentru neglijenta in serviciu la trei ani de inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii.
Aceeasi pedeapsa a primit-o si un fost comisar coordonator al departamentului de reglementare a pietei si intermediere financiara din cadrul CNVM, Cezara Bebis Cecilia.
Alti trei membri ai Consiliului de Incredere ai FNI au primit pentru inselaciune pedepse cuprinse intre patru si cinci ani de inchisoare. Singurul care a scapat de puscarie este Camenco Petrovici. Fostul presedinte al CEC, care a garantat cu numele CEC-ului investitia la FNI, a murit acum o luna.
Din acest motiv, desi procesul penal a incetat, pentru recuperarea pagubelor vor fi chemati in justitie mostenitorii acestuia. In acest sens, instanta a cerut relatii la Camera Notarilor Publici pentru a se verifica daca mostenirea defunctului a fost dezbatuta de catre mostenitori.
Sentinta de ieri poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti. Cheltuielile judiciare in acest dosar mamut au ajuns la 13 miliarde de lei vechi.