Sari direct la conținut

Violență, corupție, putere. Povestea complicată a avocatului Alex Murdaugh găsit vinovat de uciderea soției și a fiului său care a captivat SUA

HotNews.ro
Alex Murdaugh, Foto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Alex Murdaugh, Foto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un avocat din Carolina de Sud, odată influent, dar căzut în dizgraţie, a fost găsit vinovat de uciderea soţiei şi a fiului său, pentru a ascunde infracţiuni economice de milioane de dolari comise timp de câţiva ani, scrie BBC.

Juriul a deliberat mai puţin de trei ore înainte de a-l găsi pe Alex Murdaugh, în vârstă de 54 de ani, vinovat de două acuzaţii de crimă, la finalul unui proces care a durat şase săptămâni.

El are de ispăşit 30 de ani de închisoare fără posibilitatea eliberării condiţionate pentru fiecare acuzaţie de omor.

Maggie şi Paul Murdaugh au fost împuşcaţi de la mică distanţă, în apropierea cuştilor pentru câini de pe proprietatea familiei, în 7 iunie 2021.

Alex Murdaugh a ascultat impasibil decizia, joi seară, la Walterboro.

„Dovezile de vinovăţie sunt copleşitoare”, a spus judecătorul din Carolina de Sud Clifton Newman, respingând o petiţie a apărării pentru eroare judiciară. Pronunţarea sentinţei este programată vineri dimineaţă.

Murdaugh a pledat nevinovat

Murdaugh a pledat nevinovat pentru uciderea soţiei şi a fiului lor cel mic, într-o încercare a ascunde infracţiuni economice comise timp de câţiva ani, fraude pe care el însuşi le-a recunoscut în instanţă.

După verdictul juriului format din 12 persoane, zeci de oameni s-au adunat în apropierea instanţei, de unde Murdaugh a fost scos în cătuşe.

Cazul – o cronică a decăderii unei familii obişnuite cu puterea şi privilegiile – a ajuns pe prima pagină a ziarelor, inspirând documentare pe Netflix şi HBO.

Avocatul fura de ani de zile

Murdaugh a fost cândva un influent avocat din acest stat, specializat în cazuri de vătămare corporală, şi timp de zeci de ani, până în 2006, membri ai familiei sale au fost procurori în regiune.

În timpul procesului, a devenit public faptul că el fura de mai mulţi ani de la partenerii şi clienţii săi, pentru a-şi întreţine dependenţa de calmante şi stilul de viaţă extravagant.

Murdaugh nu a fost arestat timp de mai bine de un an după ce şi-a ucis familia, anchetatorii având de-a face cu un caz complicat.

Murdaugh a depus mărturie în proces, încercând să convingă juriul că o persoană furioasă din cauza unui accident de navigaţie din 2019, în care a fost implicat Paul, l-ar fi putut ucide pe fiul său, ca răzbunare.

Cazul împotriva sa a fost bazat în întregime pe dovezi indirecte, nefiind prezentate arma crimei, urme de sânge pe hainele sale sau vreun martor ocular.

Dosarul, bazat pe o filmare făcută înainte de crime

Procurorii s-au concentrat în schimb pe un videoclip de Snapchat făcut de fiul lui Murdaugh, chiar înainte de crime.

Paul, în vârstă de 22 de ani, şi mama lui, de 52 de ani, au fost ucişi la cuştile câinilor de pe întinsul domeniu de vânătoare al familiei, cunoscut ca Moselle.

Timp de 20 de luni, Alex Murdaugh le-a spus anchetatorilor, în mod repetat, că el nu s-a aflat la cuştile câinilor în acea seară şi că era acasă, dormind. Dar în videoclip, vocea sa poate fi auzită în fundal.

În faţa instanţei, Murdaugh a recunoscut că a minţit, susţinând că dependenţa sa de calmante pentru durere l-a făcut să devină paranoic.

A încercat să își însceneze moartea

În instanţă a fost prezentată şi încercarea sa bizară de a-şi înscena moartea, pentru asigurare, la doar trei luni de la crime.

Anchetatorii afirmă că el a furat milioane de dolari de la clienţi şi colegi, din care 3,7 milioane de dolari doar în 2019. În timpul procesului, Murdaugh a recunoscut furtul.

Procurorii au susţinut că aceste infracţiuni l-au dus la omor, că el a crezut că moartea soţiei şi a fiului îi vor aduce simpatie şi vor preveni supoziţiile privind faptele sale.

Alex Murdaugh şi fiii săi obişnuiau să vâneze, iar Moselle găzduia o colecţie de arme.

Armele nu au fost găsite

Procurorii susţin că Murdaugh a folosit una dintre aceste arme pentru a o ucide pe Maggie şi o altă armă pentru a-şi omorî fiul. Niciuna dintre arme nu a fost găsită.

Maggie a fost împuşcată de patru sau cinci ori cu o puşcă, iar fiul lor a fost împuşcat de două ori, cu un pistol. (news.ro)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro