Sari direct la conținut

Viorel Badea (PDL): Ne vom opune aderarii Serbiei la UE daca nu respecta drepturile comunitatii romanesti

HotNews.ro

Senatorul de diaspora al Partidului Democrat Liberal (PDL) Viorel Badea a declarat marti ca parlamentari romani din mai multe partide se vor opune aderarii Serbiei la UE daca aceasta nu respecta drepturile comunitatii romanesti de pe teritoriul sau, relateaza Agerpres.

„Ne exprimam surprinderea si regretul pentru modul in care autoritatile Serbiei continua sa faca abuzuri la adresa respectarii identitatii comunitatii romanilor din Serbia, pentru modul in care inteleg sa respecte comunitatea traitoare in sud-estul si nord-estul Serbiei si pentru modul in care inteleg sa isi respecte indatoririle pe care le au ca stat cu nazuinte, cu orizonturi europene”, a declarat Badea intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca, in urma consultarilor pe care le-a avut cu reprezentantii comunitatii romanilor din Serbia, a ajuns la concluzia ca in mai multe localitati din aceasta tara recenzorii fac presiuni asupra oamenilor sa nu se declare romani sau vlahi.

„De multe ori ajung sa-i influenteze spunandu-le ca daca nu cunosc limba literara atunci inseamna ca nu sunt reprezentanti ai comunitatii respective. Aceasta atitudine este una foarte perfida de refuz de invatare a limbii romane in scoli si de refuz de promovare a intereselor comunitatii romanesti in aceasta zona, este o perfidie sa le ceri acestor oameni sa vorbeasca limba literara”, a mai spus senatorul PDL.

El a aratat ca in formularele necesare recensamantului paginile care cuprind identitatea persoanelor, datele de identificare, datele de stare civila au cod de inregistrare pe cand formularele pe care trebuie sa se inscrie etnia nu au niciun fel de numar sau cod de inregistrare.

„Asta pe noi ne duce cu gandul la suspiciunea ca se intentioneaza o falsificare a rezultatelor recensamantului. Aceste chestiuni ne fac sa tragem un semnal de alarma, saptamana viitoare ii vom cere ambasadorului Republicii Serbia explicatii vizavi de modul in care s-a organizat acest recensamant pentru ca pe 15 octombrie recensamantul se va inchide”, a mai spus Badea.

Senatorul de diaspora a mai precizat ca vrea sa-i atraga atentia presedintelui Serbiei printr-o noua scrisoare deschisa asupra atitudinii pe care o au cei din Serbia fata de comunitatea noastra. ‘Incercam sa-i facem sa inteleaga ca statul roman poate fi un promotor al intereselor Serbiei de aderare la UE cu o singura conditie, respectarea drepturilor comunitatii romanesti din Serbia. Nerespectarea acestei conditii ne va face pe noi fara niciun fel de dubiu sa ne opunem clar procesului de aderare al Serbiei la UE’, a mai spus Badea.

Senatorul democrat-liberal a mentionat ca vorbeste in numele Parlamentului Romaniei.

„Am avut deja consultari pe aceasta tema cu alti membri ai partidelor politice care fac parte din Parlament si cu totii sunt de acord sa avem o asemenea atitudine daca nu se respecta drepturile romanilor din Serbia”, a mai spus Badea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro