Sari direct la conținut

Volodimir Zelenski invocă un popor ucrainean liber în discursul de Ziua Independenței față de URSS

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi „poporul liber” ucrainean, cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei faţă de URSS, în timp ce Ucraina intră într-a 19-a lună de război cu Rusia, relatează AFP și News.ro.

„Marele popor al marii Ucraine sărbătoreşte azi o zi mare: Ziua Independenţei! Sărbătoarea unui popor liber. Sărbătoarea unor oameni puternici. Sărbătoarea oamenilor demni. Sărbătoarea oamenilor egali”, declară el într-un comunicat.

Însă atacurile rusești cu drone și rachete au continuat.

Şapte persoane au fost rănite la Dnipro (centru-est), într-un atac cu rachetă, în noaptea de miercuri spre joi. Imobile locuite au fost avariate în acest atac, a anunțat joi guvernatorul regiunii.

„Explozii puternice au avut loc la Dnipro la miezul nopţii. Inamicul a lovit oraşul cu rachete”, anunţă pe Telegram guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, serghii Lîsak.

„Şapte persoane au fost rănite, trei bărbaţi şi patru femei, cu vârste cuprinse între 32 şi 55 de ani”, a anunțat oficialul ucrainean, adăugând că șase răniţi au fost spitalizaţi.

Mai multe clădiri au fost avariate, potrivit guvernatorului, inclusiv două imobile locuite, o bancă, o staţie de alimentare cu carburant şi un hotel. Pagubele continuau să fie evaluate, a anunţat Lîsak. Armata rusă anunţa pe 29 iulie că a atacat cu o zi înainte un centru de comandament al armatei ucrainene la Dnipro, unde o rachetă a atins un imobil locuit şi a rănit nouă persoane.

Zelenski a invocat „o nouă națiune ucraineană” în discursul de Ziua Independenței din 2022

În mai, o persoană a fost ucisă, iar alte 13 au fost rănite, inclusiv doi copii, într-un atac rus asupra unei clinici din oraş, capitala regiunii Dnipropetrovsk, potrivit autorităţilor.

Anul trecut Zelenski a declarat de Ziua Independenței Ucrainei că aceasta a renăscut când Rusia a invadat țara pe 24 februarie.

„O nouă națiune a apărut în lume pe 24 februarie, la ora 4 dimineața. Nu s-a născut, ci a renăscut. O națiune care nu a plâns, nu a țipat și nu s-a speriat. Una care nu a fugit. Nu a renunțat. Și care nu a uitat”, a spus Zelenski.

Liderul ucrainean, în vârstă de 44 de ani, a ținut discursul în hainele verzi specifice militarilor, în fața monumentului central al Kievului care marchează independența față de Uniunea Sovietică.

„Ce înseamnă pentru noi sfârșitul războiului? Obișnuiam să spunem: pace. Acum spunem: victorie”, a mai spus liderul de la Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 547-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro