Sari direct la conținut

Vosganian, despre anticipate: S-ar putea să fie o capcană pentru Orban. Ideea că Iohannis devine promotor al unei moțiuni de cenzură a PSD este cel puțin bizară

HotNews.ro
Vosganian, despre anticipate: S-ar putea să fie o capcană pentru Orban. Ideea că Iohannis devine promotor al unei moțiuni de cenzură a PSD este cel puțin bizară

Deputatul ALDE Varujan Vosganian comentează afirmațiile președintelui Klaus Iohannis potrivit cărora „Orban e cea mai bună soluție de premier, plin sau interimar” și face o analogie cu celebrul Star Trek. El susține că șeful statului i-ar putea întinde „o capcană” premierului.

„Despre bizarerii, klingonieni și romulani”. Nu înțeleg sensul acestei declarații a lui Klaus Iohannis, pusă în legătură cu ideea demisiei prim-ministrului: „Orban e cea mai bună soluție de premier, plin sau interimar”. S-ar putea să fie o capcană pentru Ludovic Orban, căci în situația în care demisionează, el nu poate fi prim-ministru interimar. Potrivit art. 106 coroborat cu art. 107.3 din Constituție, un alt ministru devine prim-ministru interimar și Orban părăsește Guvernul”, a scris Varujan Vosganian, pe Facebook.

Deputatul ALDE susține că șeful statului recurge la acest demers deoarece el nu poate fi promotorul unei moțiuni de cenzură, astfel că trebuie să îl convingă pe Ludovic Orban să demisioneze.

„Înțeleg că președintele României este un promotor al alegerilor anticipate. Cum președintele nu poate fi promotor al unei moțiuni de cenzură din partea PSD, singurul mod în care el poate fi promotor, este să-l convingă pe Ludovic Orban să demisioneze și după aceea să desemneze două personaje din Star Trek, un klingonian și un romulan, la funcția de prim-ministru, ca să fie sigur că Parlamentul îi respinge. Dar chiar și în această situație, Orban nu mai poate fi interimar. Singurul mod în care actualul prim-ministru poate rămâne interimar este să fie demis prin moțiune de cenzură. Dar ideea că Iohannis devine promotor al unei moțiuni de cenzură a PSD este cel puțin bizară”, susține Vosganian.

Premierul Ludovic Orban a mers vineri la Cotroceni, una dintre temele de discuţie cu președintele Iohannis fiind posibilitatea declanşării de alegeri anticipate.

Klaus Iohannis a declarat joi că, în opinia sa, Ludovic Orban este cea mai bună soluție de premier, fie plin, fie interimar.

Șeful statului a fost întrebat, într-o conferință de presă la Cotroceni, dacă i-ar cere demisia lui Ludovic Orban și dacă acesta ar accepta, în vederea declanșării alegerilor anticipate.

„Asta nu am discutat. E nevoie ca Guvernul să fie demis sau să se retragă și după aceea e nevoie de două încercări nereușite pentru formarea unui nou Guvern. Tehnic și demisia e o metodă prin care se poate inițializa acest demers. Aceste chestiuni le voi discuta și cu premierul și cu alții. Chiar mâine voi avea o discuție cu premierul Ludovic Orban aici. Dl Orban își dorește alegeri anticipate, așa cum îmi doresc și eu”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro