Sari direct la conținut

Voturile de la alegerile europarlamentare din mai multe secții de vot trebuie renumărate – decizie a Curții de Apel București

HotNews.ro
Centralizare rezultate voturi, Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Centralizare rezultate voturi, Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Deputaţii Oana Cambera şi Andrei Lupu au câştigat în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, în numele Partidului REPER, anularea mai multor decizii ale Biroului Electoral Central şi renumărarea voturilor pentru alegerile europarlamentare în mai multe judeţe şi secţii de vot, inclusiv în controversata secţie nr. 282 din Tunari din Ilfov, unde a votat deputata de Ilfov, scrie News.ro. 

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, în Dosarul 4059/2/2024 anularea Deciziilor Biroului Electoral nr. 67D/11.06.2024, nr. 78D/14.06.2024, nr. 93D/18.06.2024, nr. 94D/18.06.2024, nr. 97D/18.06.2024 şi nr. 110D/18.06.2024 să oblige Biroul Electoral Central să soluţioneze cererile de renumărare a voturilor pentru alegerile europarlamentare, conform cererii de chemare în judecată formulată în numele partidului REPER de deputaţii Oana Cambera şi Andrei Lupu, cu sprijinul avocatului Dragoş Popa, arată comunicatul de presă al formaţiunii.

  • „Am recâştigat astăzi în instanţă un pilon al democraţiei: dreptul de a fi respectat votul oamenilor.  În ultimele săptămâni, am primit peste 250 de sesizări din judeţe şi secţii diferite, foarte multe persoane care şi-au făcut public votul, pentru că nu îl găseau pe procesul-verbal al secţiilor unde au votat. 
  • Secţia nr. 282 din Tunari, Ilfov, este cazul cel mai cunoscut, de unde a început şi procesul de sesizare, însă BEC ne-a respins toate cererile pe bandă rulantă, deşi existau probe consistente, inclusiv declaraţii ale persoanelor în cauză. Justiţia a făcut azi dreptate pentru toate aceste persoane şi a hotărât să anuleze deciziile abuzive ale BEC. Este o situaţie fără precedent şi vom continua pe mai departe efectuarea tuturor procedurilor legale pentru a ne asigura că va fi pusă în executare această decizie”, a declarat deputata de Ilfov Oana Cambera, conform sursei citate.

Biroul Electoral Central este obligat prin decizia Curţii de Apel să înceapă renumărarea buletinelor de vot în mai multe secţii de votare din ţară pentru alegerile europarlamentare. Acest lucru ar putea avea un efect direct asupra rezultatului final al alegerilor.

„Astăzi, am reuşit să punem frână încă o dată abuzurilor tuturor celor numiţi să mimeze munca şi democraţia. În acest moment, mai multe secţii din ţară vor trebui să renumere voturile oamenilor şi să-l respecte. Vor fi multe lucruri de explicat dacă de la zero ajungi la câteva zeci de voturi sau sute de voturi şi va trebui să ne lămurim dacă acestea pot fi încadrate la erori umane sau rea-credinţă. Cu sprijinul domnului avocat Dragoş Popa, putem spune că astăzi am făcut un pas în respectarea opţiunii oamenilor”, a declarat deputatul Andrei Lupu, mai spune sursa menţionată.

Conform rezultatelor finale ale alegerilor europarlamentare, anunțate de BEC, Alianța PSD-PNL a câștigat 19 mandate în Parlamentul European cu 48,55% din voturi, în timp ce AUR a obținut șase mandate cu 14,93% din voturi, potrivit Biroului Electoral Central care a anunțat marți seară rezultatele finale la alegerile europarlamentare.

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro