Washingtonul cere Serbiei să își retragă trupele masate la granița cu Kosovo

Statele Unite „cer Serbiei să își retragă trupele” masate la frontiera cu Kosovo, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.
„Asistăm la o desfășurare militară semnificativă a Serbiei de-a lungul frontierei cu Kosovo”, inclusiv la desfășurarea „fără precedent” de artilerie, tancuri și unități de infanterie, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională.
El nu a dorit să comenteze riscul unei posibile invazii în Kosovo, a cărui independență nu este recunoscută de Serbia și care se află de câteva zile în mijlocul unor tensiuni foarte puternice.
John Kirby a subliniat că „în urma evoluțiilor recente, KFOR”, forța desfășurată de NATO în această fostă provincie sârbă, își va „spori prezența” în nordul teritoriului.
El nu a fost în măsură să precizeze dacă este vorba de o simplă redistribuire a trupelor KFOR în nordul Kosovo sau de o creștere netă a numărului de trupe desfășurate de această forță.
John Kirby a precizat că șeful diplomației americane, Antony Blinken, l-a sunat vineri pe președintele sârb Aleksandar Vucic pentru a exprima „îngrijorarea” SUA și „a sublinia necesitatea unei reduceri imediate a tensiunilor și a unei reveniri la dialog”.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti.
Serbia refuză să recunoască independența pe care fosta sa provincie sudică, cu majoritate albaneză, a proclamat-o în 2008, la un deceniu după un război mortal între gherilele kosovare și forțele sârbe.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că Belgradul ar putea obţine mai multe în dialogul cu Kosovo prin discuţii cu Statele Unite decât prin convorbiri cu UE.
„Vă spun asta în cel mai sincer mod posibil, deoarece acei oameni (în SUA) – cel puţin unii dintre ei – încearcă să privească lucrurile în mod realist. Pentru că ei privesc lucrurile din Serbia cu mai multă înţelegere”, i-a spus Aleksandar Vucic gazdei unui talk-show la RTS (Radio Televiziunea Serbiei) într-un interviu, miercuri seară, relatează joi agenţia sârbă Tanjug.
El a notat că relaţiile bilaterale Serbia-SUA s-au îmbunătăţit în multe domenii în ultimii ani, dar că ciocnirile ce au avut loc duminică în Kosovo sunt o ameninţare la adresa acestei relaţii.
„Nu am avut nevoie de asta în relaţia noastră cu America, dar (prim-ministrul kosovar Albin) Kurti, desigur, a avut nevoie”, a conchis Vucic.
Citește și:
- Președintele Serbiei vorbește de un sprijin extern pentru „curăţirea etnică” în Kosovo / Comisia Europeană ameninţă Serbia cu sancţiuni
- Vucic: Este clar că Serbia trebuie să plătească preţul pentru politica sa independentă
- Vucic: Kosovo va fi în Serbia în timpul mandatului meu, după aceea întrebaţi pe altcineva
- Aleksandar Vucic: Serbia nu va „capitula”, nu va recunoaşte niciodată Kosovo, dar „NATO este peste tot în jurul nostru”
- Vucic: Serbia trebuie să continue discuţiile cu Kosovo, pentru a rămâne pe calea spre aderarea la UE
- După revenirea de la Bruxelles, preşedintele Serbiei declară că nu va recunoaşte niciodată Kosovo