Sari direct la conținut

Yemen: Două nave au luat foc după ce au fost atacate cu rachete în Golful Aden

HotNews.ro
Yemen: Două nave au luat foc după ce au fost atacate cu rachete în Golful Aden
Incendiu pe o navă-cargo, Foto: Christopher Freeman | Dreamstime.com

Două nave au luat foc după ce au fost lovite de proiectile în largul coastelor orașului-port Aden din Yemen, au anunțat duminică două agenții maritime britanice, citate de agenția Reuters.

Firma britanică de securitate Ambrey a transmis duminică dimineață că o navă de mărfuri sub pavilion Antigua și Barbuda a fost lovită de un proiectil la 83 de mile marine (154 km) la sud-est de Aden și a luat foc. Incendiul a fost ulterior izolat.

Anterior, United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) a informat că a primit un raport de la căpitanul unei nave cu privire la un incident la 80 de mile nautice la sud-est de Aden.

„Nava se îndrepta spre sud-vest în Golful Aden cu o viteză de 8,2 noduri când o instalație de la prova a fost lovită de o rachetă. A izbucnit un incendiu, dar a fost neutralizat”, se spune într-o notă de informare a Ambrey.

„O a doua rachetă a fost observată, dar nu a lovit nava. Persoane aflate la bordul unor bărci mici din apropiere au deschis focul asupra navei în timpul incidentului”, a adăugat aceasta. Ambrey a precizat că nava a schimbat cursul spre babord și a mărit viteza, adăugând că „nu au fost raportați răniți”.

Separat, Ambrey și UKMTO au spus că au primit un raport despre un alt incident la 70 de mile nautice (130 km) la sud-vest de Aden.

„Comandantul raportează că nava a fost lovită de un proiectil necunoscut în secțiunea pupa, ceea ce a dus la un incendiu. Controlul daunelor este în curs de desfășurare”, a spus UKMTO în nota de informare.

Cele două agenții au adăugat că nu au fost raportate victime și că nava se îndreaptă spre următorul port de escală.

Milițiile Houthi, care controlează cele mai populate părți ale Yemenului și sunt aliniate cu Iranul, atacă de luni de zile navele din largul coastelor sale, afirmând că acționează în semn de solidaritate cu palestinienii care luptă împotriva Israelului în Gaza.

Luptătorii houthi au lansat atacuri cu drone și rachete în strâmtoarea Bab al-Mandab și în Golful Aden, forțându-i pe transportatori, începând din noiembrie, să facă lungi și costisitoare ocoluri pe lângă coastele în jurul Africii de Sud. Statele Unite și Marea Britanie au efectuat atacuri împotriva țintelor houthi ca răspuns la aceste atacuri.

(foto articol: © Christopher Freeman | Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro