Sari direct la conținut

Zeci de arestări în Marea Britanie după protestele violente declanșate de grupări împotriva imigrației

HotNews.ro
Zeci de arestări în Marea Britanie după protestele violente declanșate de grupări împotriva imigrației
Arestări la un protest împotriva imigranților în Bristol, Marea Britanie Foto: YAT HIM WONG / INSTAR Images / Profimedia

Poliția a arestat zeci de persoane după ce protestele din Anglia și Irlanda de Nord au devenit violente sâmbătă, în timp ce guvernul a promis măsuri dure împotriva celor care exploatează uciderea a trei fete pentru a stârni dezordine, relatează Reuters.

Proteste violente la care au participat sute de grupuri antiimigrație au izbucnit în orașe din Marea Britanie după ce, săptămâna trecută, trei fete au fost ucise într-un atac cu cuțitul la un curs de dans pentru copii în Southport, în nord-vestul Angliei.

Crimele au fost exploatate de grupurile anti-imigranți și anti-musulmane, pe măsură ce s-a răspândit dezinformarea conform căreia suspectul era un imigrant islamist radical. Poliția a infirmat această teorie și a precizat că bărbatul suspectat de comiterea crimei s-a născut în Marea Britanie. Relatări din presa britanică au transmis că familia sa era creștină.

Sâmbătă, proteste violente au izbucnit în orașe din întreaga țară, inclusiv Liverpool, Bristol, Hull și Stoke-on-Trent, precum și în orașul Blackpool, poliția locală declarând că a arestat cel puțin 87 de persoane. De asemenea, au existat tulburări în Manchester și Belfast.

Magazine și întreprinderi au fost vandalizate și jefuite, o bibliotecă din Liverpool a fost incendiată și mai mulți polițiști au fost răniți, potrivit declarațiilor poliției.

„Violența criminală și anarhia de pe străzile noastre nu vor fi tolerate”, a declarat ministrul de interne Yvette Cooper.

„Forțele de poliție au tot sprijinul meu pentru a se asigura că cei care se implică în tulburări criminale se confruntă cu cele mai severe sancțiuni posibile”, a completat oficialul.

Protestele de sâmbătă au fost cele mai ample după mai multe zile de dezordine în urma crimelor. Prim-ministrul britanic Keir Starmer a declarat că acestea sunt rezultatul unor acțiuni deliberate ale extremei drepte, coordonate de un „grup de indivizi care sunt absolut hotărâți să recurgă la violență”, mai degrabă decât un protest legitim.

Ultima dată când au izbucnit proteste violente în Marea Britanie a fost în 2011, când mii de oameni au ieșit în stradă după ce poliția a împușcat mortal un bărbat de culoare în Londra.

Mai multe demonstrații sunt planificate pentru duminică, pe baza mesajelor care circulă pe rețelele sociale.

INTERVIURILE HotNews.ro