Sari direct la conținut

Zelenski face prima vizită la Roma pentru a se întâlni cu Papa Francisc și oficiali italieni

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și Georgia Meloni, Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / Profimedia
Volodimir Zelenski și Georgia Meloni, Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă la Roma pentru discuții cu oficiali guvernamentali și cu Papa Francisc, care la sfârșitul lunii aprilie a declarat că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace pentru a pune capăt războiului cu Rusia, informează Reuters.

Zelenski, aflat în prima sa călătorie în Italia de la invazia Rusiei din februarie anul trecut, urmează să se întâlnească cu președintele Sergio Mattarella și cu premierul Giorgia Meloni înainte de a se îndrepta spre Vatican. De asemenea, el este așteptat să fie invitatul unui popular talk-show al televiziunii italiene înainte de a se îndrepta spre Germania.

Meloni l-a vizitat pe Zelenski la Kiev în februarie pentru a-l asigura de sprijinul continuu al Italiei pentru Ucraina, în ciuda faptului că unii dintre aliații săi, în special fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, au legături strânse și de lungă durată cu Moscova.

Se așteaptă ca întâlnirea cu papa să fie cea mai importantă parte a perioadei de timp petrecută de Zelenski în Italia. El s-a întâlnit anterior cu Papa la Vatican în 2020 și cei doi au avut mai multe conversații telefonice de la începutul războiului.

La începutul războiului, Papa a încercat să adopte o abordare echilibrată în speranța de a fi un mediator, dar mai târziu a început să condamne cu tărie acțiunile Rusiei, comparându-le cu unele dintre cele mai grave crime împotriva Ucrainei în timpul erei sovietice.

Întorcându-se dintr-o călătorie în Ungaria pe 30 aprilie, Francisc a făcut o declarație intrigantă și derutantă, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului.

„Există o misiune în desfășurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui”, a declarat el reporterilor în timpul zborului său spre casă.

Atât Moscova, cât și Kievul și-au exprimat public surprinderea față de declarațiile sale. Vaticanul a insistat că se pregătește ceva, dar nu a oferit detalii.

Scrisoare pentru Putin

Papa Francisc s-a întâlnit săptămâna aceasta cu ambasadorul demisionar al Rusiei la Vatican, Alexander Avdeiev, iar ziarul italian Il Messaggero a relatat că Vaticanul i-ar fi dat trimisului o scrisoare pentru președintele rus Vladimir Putin.

Suveranul pontif a pledat pentru pace practic săptămânal și și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a acționa ca un intermediar între Kiev și Moscova. Până acum, oferta sa nu a reușit să producă niciun progres.

Papa are o invitație permanentă din partea lui Zelenski de a vizita Kievul, dar Papa a declarat anterior că dorește să viziteze și Moscova ca parte a aceleiași misiuni de pace.

Prim-ministrul ucrainean Denîs Șmîhal s-a întâlnit cu Papa la Vatican la 27 aprilie și a declarat că a discutat o „formulă de pace” propusă de Zelenski.

Zelenski și echipa sa au promovat viguros planul de pace în 10 puncte al Kievului și i-au îndemnat pe liderii mondiali să organizeze un summit global pentru pace bazat pe aceste propuneri.

Acesta solicită restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, precum și restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei. Zelenski a declarat în repetate rânduri că planul nu este deschis la negocieri.

Papa Francisc a declarat că Vaticanul este dispus să facă „tot ceea ce este omenește posibil” pentru a ajuta la repatrierea copiilor ucraineni.

Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duși în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, numindu-le deportări ilegale.

Urmărește ultimele evoluții din a 444-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro