Sari direct la conținut

Zelenski: Şase state s-au alăturat deja ţărilor G7 pentru a furniza garanţii de securitate pentru Ucraina

HotNews.ro
Zelenski si sotia sa la Vilnius, Foto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia
Zelenski si sotia sa la Vilnius, Foto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi seară, în discursul către compatrioţi, că şase ţări s-au alăturat deja acordului-cadru propus de G7 – grupul ţărilor democratice cu cele mai puternice economii – anunţat la summitul NATO de la Vilnius prin care Kievului i se furnizează garanţii de securitate până la aderarea propriu-zisă la alianţa militară occidentală, potrivit News.ro.

„Continuăm acordul nostru de mare succes privind garanţiile de securitate pentru Ucraina în drumul său către NATO prin pregătirea unor acorduri bilaterale. La numai o zi după Vilnius, şase ţări s-au alăturat deja celor mai mari şapte democraţii din lume cu care am convenit ieri asupra garanţiilor de securitate”, a anunţat Zelenski.

Cele şase state sunt Republica Cehă, Danemarca, Olanda, Norvegia, Spania şi Suedia, a precizat el, mulţumindu-le.

„Sunt încrezător că cercul de garanţi va creşte. Ucraina şi Statele Unite vor păstra o listă de state care se vor alătura Declaraţiei noastre comune cu G7 privind garanţiile de securitate pe drumul spre NATO”, a arătat Zelenski.

Miercuri, în marja summitului NATO, ţările Grupului celor Şapte au dezvăluit un cadru internaţional pentru a asigura securitatea pe termen lung a Ucrainei împotriva Rusiei. O serie de alte pachete militare au fost anunţate la întâlnirile bilaterale dintre Zelenski şi liderii NATO.

G7, care cuprinde Statele Unite ale Americii, Germania, Japonia, Franţa, Canada, Italia şi Marea Britanie, cărora li se asociază Uniunea Europeană, a spus că şi alte ţări ar putea semna acordul-cadru pentru a-şi lua propriile angajamente faţă de Ucraina. Reuters menţiona, de exemplu, că Polonia şi România (care va găzdui un centru de pregătire a piloţilor ucraineni pe F-16) ar putea fi semnatare ale unor astfel de acorduri bilaterale în cadrul propus de G7.

Zelenski se gândește deja la summitul de anul viitor

La Vilnius, „ne-am întâlnit cu toată lumea din Grupul celor Şapte şi ne-am întâlnit, de asemenea, cu mulţi parteneri NATO. Acum este timpul să transformăm fiecare astfel de acord într-un rezultat concret”, a spus Zelenski în discursul de joi seară.

Vorbindu-le compatrioţilor despre rezultatul summitului de la Vilnius, el a spus că Ucraina începe deja să se pregătească pentru următorul summit NATO, de la Washington, sugerând că acesta ar putea fi orizonul de timp pe care NATO a evitat să îl dea pentru aderarea Ucrainei la NATO.

„La summitul de la Vilnius, am ajuns la acorduri bune pentru Ucraina cu aproape toţi partenerii. Am avut o întâlnire foarte bună cu preşedintele Biden şi cu echipa sa: secretarul apărării Austin, consilierul pentru securitate naţională Sullivan”, a subliniat Zelenski.

„Avem Consiliul NATO-Ucraina, iar acest format ar trebui să funcţioneze într-un mod semnificativ. Pregătim propuneri pentru partenerii noştri. Avem noi acorduri privind armele, echipamentele, aviaţia, iar acum le specificăm. (…) În timpul disponibil până la summitul de la Washington, trebuie să lucrăm cu partenerii noştri pentru a trece în revistă tot ceea ce am discutat la Vilnius şi pentru a forma noi poziţii comune pe care Ucraina şi soldaţii noştri le merită în mod clar”, a arătat preşedintele ucrainean.

Urmărește ultimele evoluții din a 505-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro