Sari direct la conținut

LIVE Ziua Marinei Române: festivități în mai multe orașe. Klaus Iohannis, la ceremoniile de la Constanța 

HotNews.ro
Klaus Iohannis la Ziua Marinei / Foto: Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis la Ziua Marinei / Foto: Administrația Prezidențială

În fiecare an, la 15 august este marcată Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor. La festivitățile de la Constanța a participat și președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a confirmat în discursul său că România este o țară sigură și și-a mărturisit încrederea pe care o are în alianțele internaționale. El a vorbit despre garanțiile de securitate susținute la cel mai recent summit NATO, dar și despre militarii aliați, care se antrenează cu militari români.

În timp ce Iohannis participă la Ziua Marinei împreună cu Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu este la slujba de Sfânta Maria la Mănăstirea Văratic, din județul Neamț. El este însoțit de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, conform News.ro.

https://web.facebook.com/share/v/y7GA7psJpsXZoquq

Iohannis: „România este astăzi o țară sigură și stabilă”

  • „Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o țară sigură și stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii și de Aliații din Uniunea Europeană și din NATO.
  • Aici, pe țărmul Mării Negre, în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vedem mai clar ca oricând rezultatele efortului politic, diplomatic și militar al României din ultimii ani.
  • Țara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate, iar cetățenii români sunt apărați și protejați în fața oricăror potențiale amenințări.
  • Regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută și tratată ca fiind de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial și în cele mai importante documente strategice ale NATO.
  • Prin dialog și implicare permanentă, am consolidat această abordare inclusiv la recentul Summit NATO de la Washington, când toți Aliații au subliniat că rămân ferm angajați față de securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru țara noastră”.

Militarii aliați se antrenează alături de cei români

  • „România este recunoscută și apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională și un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic.
  • Este și firesc să fie așa, pentru că România are o serie de inițiative care produc deja rezultate importante pentru securitatea regiunii noastre, una dintre ele fiind înființarea unei Grupări Operative pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră, alături de Bulgaria și Turcia.
  • „Începând cu anul 2015, am înființat și operaționalizat numeroase structuri NATO în România, iar prezența camarazilor noștri Aliați, care se antrenează alături de militarii români pe teritoriul național, a crescut constant, atingând un număr de aproximativ 5.000 de militari Aliați dislocați în România.
  • Îmi reafirm cu acest prilej aprecierea și recunoștința pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Bulgaria, Ungaria, Canada, Turcia, Grecia, Macedonia de Nord și Luxemburg. Totodată, le mulțumesc forțelor aeriene din Finlanda și Marea Britanie, care au încheiat recent misiunea de poliție aeriană în România.
  • România continuă să fie un pilon important al securității regionale și euroatlantice. Rămânem solidari cu Aliații noștri din NATO și cu partenerii din Uniunea Europeană în eforturile de asistență dedicată Ucrainei, care luptă de peste doi ani și jumătate împotriva unei agresiuni brutale și ilegale”.

UPDATE 10:31 Klaus Iohannis și-a încheiat discursul, în care a oferit garanții de securitate pentru România. „Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o țară sigură și stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii și de Aliații din Uniunea Europeană și din NATO. Țara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate, iar cetățenii români sunt apărați și protejați în fața oricăror potențiale amenințări”.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la ceremoniile de la Constanța. El asistă la ceremonii alături de Nicolae Ciucă.

Klaus Iohannis va fi prezent joi, de la ora 10.00, la Constanța, unde va avea loc exercițiul naval „Forțele Navale Române 2024”. Publicul va putea asista la ceremonii de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.

Sărbătoarea de Ziua Marină va continua la Constanța și seara. De la ora 20:30, marinarii militari se vor retrage cu torţe, în acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale. Seara se va încheia cu un spectacol de artificii care va putea fi urmărit din zona Piaţa Ovidiu – Portul Turistic Tomis, scrie News.ro. 

Ziua Marinei va fi sărbătorită și în Portul Turistic Mangalia, prin exerciţiul naval „Forţele Navale Române 2024”, jocuri şi concursuri marinăreşti, expoziţie de tehnică militară şi ateliere interactive, care vor avea loc între orele 10:00 şi 14:00, iar de la ora 19:30, evenimentul se încheie cu spectacol de muzică populară, urmat de retragerea cu torţe a marinarilor militari.

Exercițiul „Forțele Navale Române” va fi prezentat publicului și la Brăila, între orele 10:00 și 12:30, pe faleza Dunării, zona Moara Violatos. De la ora 20:30, va avea loc retragerea cu torțe a marinarilor.

La Galaţi, Ziua Marinei va fi sărbătorită pe faleza Dunării, zona Elice, printr-o ceremonie militară şi religioasă care va începe la ora 17:00. Imediat după, publicului îi va fi prezentat un exerciţiu demonstrativ şi parada navelor militare şi civile.

La Tulcea, oamenii sunt invitați  pe faleza Dunării, în intervalul orar 10:00-13:00, pentru exerciţiul naval „Forţele Navale Române 2024”, jocuri şi concursuri marinăreşti. Miercuri, 14 august, eroii marinari au fost comemorați la Tulcea, la Cimitirul Eroilor,. 

Ziua Marinei Române va fi marcată în Bucureşti printr-o ceremonie militară şi religioasă care va fi organizată în 15 august, între orele 9:00 şi 10:00, la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Parcul Herăstrău, zona debarcader), conform reprezentanților Forțelor Navale Române.

INTERVIURILE HotNews.ro