Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat pe pagina de Facebook că va cere dizolvarea Consiliului Local în instanță și va face plângeri pentru abuz în serviciu pe numele consilierilor locali care refuză votarea bugetului local pe anul 2022.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Pentru că nu avem altă soluție la acest blocaj, am decis să depunem plângeri pentru abuz în serviciu pe numele consilierilor locali care refuză sistematic și fără argument votarea bugetului și în paralel vom depune în Justiție o solicitare de dizolvare a Consiliului Local al Sectorului 1”, a anunțat Clotilde Armand miercuri, cu o oră înaintea ședinței de Consiliu Local convocate pentru ora 15.00 pentru aprobarea bugetului.

Aceasta este a zecea ședință de Consiliu Local în care bugetul a fost pus pe ordinea de zi.

Primarul spune că în perioada de dezbatere publică consilierii locali PSD și PNL nu au avut obiecții, dar atunci când a fost supus la vot bugetul nu au votat.

  • ”În toată perioada de dezbatere publică, consilierii PNL și PSD din Sectorul 1 nu au avut nicio obiecție la proiectul de buget. A urmat un lung șir de ședințe de Consiliu Local, nouă ședințe pentru votarea bugetului iar consilierii PNL și PSD au invocat diverse non-motive. Alianța PSD PNL Sector 1 susține că bugetul local ar fi ilegal. O falsă ipoteză. Proiectul de buget are avizele Departamentului Juridic și Economic. Iar consilierii locali nu votează pentru legalitatea unor proiecte - conform Codului administrativ - aparatul de specialitate al primarului se ocupă de aspectele legalității.
  • Să presupunem că ar fi așa cum susțin PNL și PSD. De ce nu vin cu un amendament asumat public prin care pun bugetul în așa zisa legalitate?! Pentru că nu au curaj... Atâta timp cât nu există o decizie definitivă care să ne oblige la plata acestor facturi aflate în litigii, înseamnă că nu avem datorii. E simplu. În acest moment toată Primăria Sectorului 1 este blocată de majoritatea formată din alianța PNL PSD. Cei care suferă sunt cetățenii: Nu se pot plăti bursele școlare, dar și mai multe ajutoare sociale, cum ar fi indemnizațiile pentru persoanele cu handicap, care este echivalentă cu salariul minim net, sau plata însoțitorilor acestor persoane. Am făcut nu mai puțin de nouă ședințe de CL”, a explicat Clotilde Armand.

UPDATE PNL acuză că primarul Clotilde Armand continuă ”circul”, iar bugetul propus de aceasta ar fi ilegal.

”Primarul - fiasco de la Sectorul 1 continuă circul penibil pe seama bugetului, încercând să distragă atenția de la singura certitudine legată de acest subiect, confirmată și de Curtea de Conturi: PROIECTUL DE BUGET ESTE ILEGAL. Clotilde Armand își bate joc încă o dată de bucureștenii din Sectorul 1, insistând să încalce cu bună știință legile acestei țări și să continue cu presiunile, minciunile și amenințările complet nefondate”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PNL Sector 1.

Acestia acuză că Clotilde Armand a minte când spune că nu poate plăti bursele școlare.

”Pentru plata burselor a fost votată o hotărâre de Consiliu Local separată. Faptul că primarul alege să ne șantajeze cu banii copiilor, este altă discuție. Pentru celelalte plăți, bugetul funcționează în acest moment, conform legii, la cota de 1/12, deci pot fi făcute. SUNT BANI ÎN CONTUL PRIMĂRIEI SECTOR 1, iar neplata obligațiilor legale, inclusiv a burselor pentru copii, este EXCLUSIV abuzul primarului”, a comunicat PNL.

În ceea ce privește amenințarea că va face plângere pentru abuz în serviciu consilierilor care nu votează bugetul, repreznetanții PNL Sector 1 sunt de părere că este santaj și PR ieftin.

”Aceasta este afirmația unui primar care este, chipurile, disperat să își treacă bugetul. Afirmație făcută cu o oră inainte de startul ședinței de Consiliu local. Consilierii locali PNL au argumentat întotdeauna votul negativ - bugetul este ilegal, cum spune negru pe alb Curtea de conturi. Cât privește abuzul în serviciu, o somăm pe Clotilde Armand să se uite în propria ogradă înainte de a face astfel de afirmații. Blochează de peste 600 de zile, complet ilegal, HCL-urile depuse de consilierii PNL, blocandu-le abuziv dreptul la inițiativă locală”, a mai comunicat PNL.

În ceea ce privește dizolvarea Consiliului Local, reprezentanții partidului spun că legea prevede dizolvarea Consiliului doar în următoarele situații:

a) în cazul în care acesta nu se întruneşte cel puţin într-o şedinţă ordinară sau extraordinară, pe durata a patru luni calendaristice consecutive, deşi a fost convocat conform prevederilor legale;

b) în cazul în care nu a adoptat nicio hotărâre în 3 şedinţe ordinare sau extraordinare ţinute pe durata a patru luni calendaristice consecutive;

c) în cazul în care numărul consilierilor locali în funcţie este mai mic decât jumătatea numărului membrilor consiliului local şi nu a putut fi completat cu supleanţi.

Consilierii PNL acuză că proiectul de buget propus de Clotilde Armand este ilegal deoarece nu a fost prevăzută achitarea datoriilor.

”Încă din luna ianuarie PNL Sector 1 a cerut public primarului Armand Clotilde să prezinte un proiect de buget legal. Legea 273/2006 prevede la art 14 (6): „La elaborarea bugetelor, ordonatorii de credite și autoritățile deliberative au obligația să prevadă distinct credite bugetare pentru stingerea plăților restante la finalul anului anterior.” Autoritatea deliberativă este Consiliul Local, iar consilierii liberali cer un singur lucru simplu și nenegociabil: respectarea legii. Mai mult, Curtea de Conturi prevede expres ca „la întocmirea bugetului să fie prevăzute sumele pentru plata acestor facturi (restante)”. Este vorba despre peste 20 de milioane de euro, o sumă enormă din buzunarul cetățenilor sectorului 1”, se arată într-un comunicat transmis de PNL Sector 1 pe 18 martie.