Colegiul Naţional al PMP a hotărât luni, cu unanimitate de voturi, să dea un mandat de susţinere propunerii de excludere din PPE a Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban.

PMP LogoFoto: Hotnews

"Nu vă spun cum să votaţi, dar eu voi supune la vot mandatul domnului Eugen Tomac la această întâlnire a PPE în care se stabileşte soarta Fidesz-ului. În opinia mea, Fidesz-ul care guvernează Ungaria încalcă grav Tratatul de la Lisabona, Tratatul UE, nu acceptă să mai respecte ce a semnat la aderare. Că a fost de acord şi cu competenţele partajate în care are prioritate UE, şi cu competenţele exclusive şi cu Justiţia, cu libertatea presei, cu toate cele. Deci, după părerea mea, a tolera în interiorul PPE un astfel de comportament la un partid care guvernează este o eroare", a spus preşedintele onorific al PMP, Traian Băsescu, citat de Agerpres.

El a adăugat că s-ar putea să fie partide din PPE care să voteze pentru rămânerea Fidesz-ului, dar PMP nu se va afla printre ele.

"Dacă luăm măcar şi mesajul ticălos care s-a dat de la Budapesta ieri, pentru manifestaţia din secuime legată de autonomie, noi nu avem cum să susţinem rămânerea în PPE a lui Viktor Orban. Probabil îşi va găsi locul la marxiştii progresişti, unde dezordinea şi lipsa de respect pentru legi sunt un mod de a face politică, dar nu în PPE, care are totuşi meritul că de vreo 15 ani duce corabia UE înainte, într-un fel sau altul, fără să spun că UE e neapărat ce am dorit sau ce ne-am visat. Dar bună - rea cum e, cu plusurile şi cu minusurile ei, garantează pacea şi posibilitatea unei prosperităţi viitoare inclusiv pentru români", a spus Traian Băsescu.

Potrivit acestuia, în 20 martie, se propune excluderea Fidesz din PPE, iar Eugen Tomac va merge cu un mandat din partea PMP.