Procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harujen, și-a depus joi demisia, susținând că în ultimele zile instituția pe care a condus-o a fost supusă unui atac fără precedent și că speră că gestul său "să oprească atacurile furibunde asupra instituției". Președintele Igor Dodon a anunțat că a semnat decretul de eliberare din funcție a acestuia.

HotNews.roFoto: Hotnews

În mesajul prin care își anunță demisia, Harujen susține că ultimele zile au fost cele mai zbuciumate din istoria Procuraturii Republicii Moldova, care, "în pofida contestațiilor de ultima oră, lucrează în interesul cetățeanului, și nu al politicienilor", scrie Unimedia.

El a acuzat încercarea de subordonare politică a Procuraturii.

"Pe parcursul ultimelor luni procuratura a fost supusă unor atacuri fără precedent în cei 28 de ani de la independență a statului, concertate în mod evident de grupuri de interese sau politicieni speriați de o procuratură profesionistă și independentă. De la atacuri mediatice și ponegrirea imaginii instituției procuraturii, evident orchestrate și sponsorizate de persoanele menționate, s-a ajuns la agresare fizică a procurorilor în plină stradă ziua în amiaza mare, s-a ajuns la devastarea și incendierea sediilor procuraturii, la amenințări cu răfuială, și altele", susține Harujen.

El mai susține că "unii s-au speriat de munca procurorilor care avansează în investigarea unor grave infracțiuni comise inclusiv de politicieni și acționează în cel mai barbar mod, ilegal și neconstituțional, demonstrând că se îngrijesc mai mult de propriile interese".

Igor Dodon a scris pe Facebook că procurorul general i-a înaintat demisia, iar el a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție.

"Considerând imperioasă asigurarea funcționării sistemului Procuraturii în interesul cetățenilor Republicii Moldova, este imperativ ca noua conducere a Procuraturii Generale să fie aleasă în cel mai scurt timp și în strictă conformitate cu legislația", afirmă Dodon.

El spune că noul procuror general trebuie "să restabilească buna imagine a instituției, asigurând, prin supremația legii, investigarea multiplelor ilegalități, inclusiv a celor comise în trecut".

Majoritatea parlamentară de la Chișinău a votat marți un proiect de hotărâre prin care constată că procurorul general Eduard Harunjen a fost numit nelegal în funcție, în decembrie 2016.

Eduard Harunjen a fost numit în funcția de procuror general prin decretul președintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti, din 8 decembrie 2016.

Zeci de șefi de instituții publice acuzați că ar fi deservit politic fosta guvernare controlată de partidul oligarhului Vlad Plahotniuc și-au dat demisia sau au fost demiși de la preluarea puterii de către alianța formată din Blocul ACUM și socialiștii lui Igor Dodon.

Încă din ziua în care a preluat funcția, prim-ministrul Maia Sandu i-a cerut demisia procurorului general, considerat unul dintre oamenii-cheie ai lui Plahotniuc.

Sâmbătă, Maia Sandu le-a transmis procurorilor să nu se ascundă prin birouri și să înceapă să lucreze, pentru că au toate pârghiile necesare.”Sunteți 660 de procurori și vreau să cred că sunteți diferiți de cei care au stat pe margine când țara era dusă în prăpastie", a spus Maia Sandu, potrivit Unimedia.

Ea a anunțat și că actuala conducere a Parchetului General va fi schimbată. ”Conducerea se va schimba cu siguranță. Mai mult decât atât, Eduard Harunjen (procurorul general- n.red) va răspunde în fața legii pentru inacțiunea și abuzurile comise. Și pentru faptul că, urmare a acțiunilor și inacțiunilor sale, miliarde și miliarde de lei au fost furate de la stat și de la cetățenii Republicii Moldova. Sunteți 660 de procurori. Și dacă veți aplica legea, nu veți executa indicațiile ilegale ale lui Harunjen și Bețișor (Adriana Bețișor, procuror-șef al parchetului anticorupție- n.red), veți deveni independenți, vă asigur că țara va fi de partea voastră. Nimeni nu vă cere nimic altceva decât să fiți procurori", a mai declarat ea, potrivit sursei citate.