Președintele Tayyip Erdogan a declarat vineri că parlamentul Turciei va începe să ratifice candidatura Finlandei la NATO, dar nu și cea a Suediei, înlăturând cel mai mare obstacol rămas în calea lărgirii alianței occidentale de apărare, pe măsură ce războiul continuă în Ucraina, relatează Reuters.

Recep Tayyip Erdogan, președintele TurcieiFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vorbind la Ankara alături de omologul finlandez Sauli Niinisto, Erdogan a spus că Helsinki a câștigat binecuvântarea Turciei după ce a luat măsuri concrete pentru a-și respecta promisiunile de a-i viza pe cei care îi consideră teroriști și de a permite exporturile de apărare.

Ankara va continua discuţiile cu Stockholm pe probleme legate de terorism, iar candidatura Suediei pentru aderarea la NATO va depinde direct de măsurile luate, a adăugat el.

Parlamentele tuturor celor 30 de membri NATO trebuie să ratifice extinderea alianței.

„Am decis să inițiem ratificarea procesului de aderare a Finlandei la NATO în parlamentul nostru”, a declarat Erdogan reporterilor după întâlnirea cu Niinisto, adăugând că speră că parlamentul va sprijini cererea înainte de alegerile din 14 mai.

Niinisto a spus că a salutat decizia și a numit-o „foarte importantă” pentru Finlanda, care împarte o graniță lungă cu Rusia.

Ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să adere la pactul transatlantic, dar s-au confruntat cu obiecții neașteptate din partea Turciei, care spune că Stockholm găzduiește membri ai unor grupuri teroriste, o acuzație negată de Suedia.

Turcia s-a împotrivit aderării celor două state nordice pe motiv că acestea găzduiesc persoane legate de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și alte persoane pe care le consideră teroriști și pentru că au oprit exporturile de arme către Ankara în 2019.

Ungaria va vota pe 27 martie ratificarea candidaturii Finlandei

În afară de Ungaria, al cărei partid de guvernământ a declarat că sprijină cele două candidaturi nordice, dar a amânat pașii, Turcia este singurul membru NATO care nu a dat încă undă verde Finlandei și Suediei.

Vineri, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ Fidesz a declarat că Legislativul Ungariei va vota ratificarea aderării Finlandei la NATO pe 27 martie, iar blocul majoritar al partidului de guvernământ va sprijini în unanimitate cererea.

„Vom avansa votul parlamentar (cu privire la aderarea Finlandei la NATO) la 27 martie și vom vota în unanimitate da”, a spus Mate Kocsis în declarația sa pe Facebook.

Mate Kocsis a mai spus că grupul parlamentar Fidesz va decide „mai târziu” cu privire la aderarea Suediei la NATO, fără a preciza.