​Politicianul republican Mike Turner a declarat duminică pentru CNN că propaganda rusă a luat amploare în rândul unora dintre colegii săi republicani din Camera Reprezentanților și a ajuns să fie „rostită chiar în plenul Camerei”.

Congresul SUAFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

„Vedem că vin direct din Rusia mesaje care sunt anti-Ucraina și pro-Rusia, unele dintre ele auzite chiar și în plenul Camerei”, a declarat Mike Turner, președintele Comisiei permanente pentru informații din Camera Reprezentanților, într-un interviu pentru CNN.

„Există membri ai Congresului care încă mai spun în mod incorect astăzi că acest conflict dintre Rusia și Ucraina este din cauza NATO, ceea ce, bineînțeles, nu este așa”, a adăugat el.

Turner nu a spus la ce membri ai Congresului se referea. Însă un număr tot mai mare de parlamentari republicani s-au opus în mod public trimiterii de ajutoare suplimentare pentru Ucraina.

Mulți dintre susținătorii lui Trump în Congres, precum reprezentanta Marjorie Taylor Greene, republicană din Georgia, s-au opus acordării unui sprijin suplimentar Ucrainei, spunând că conflictul cu Rusia ar putea atrage Statele Unite într-un război mondial.

Comentariile lui Turner vin după declarațiile făcute săptămâna aceasta de președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, Michael McCaul, cu privire la modul în care propaganda rusă a prins rădăcini în rândul Partidului Republican.

McCaul, un republican din Texas, a declarat pentru Puck News că „propaganda rusă și-a făcut loc în Statele Unite, din păcate, și a infectat o bună parte din baza partidului meu”.

Propaganda, a spus Turner, „ne împiedică să vedem cu adevărat acest lucru ca pe o bătălie între autoritarism și democrație, ceea ce este de fapt”, a declarat Turner pentru CNN. „Președintele Xi al Chinei, Vladimir Putin însuși s-au identificat ca atare”, a mai spus el.

Și McCaul spusese că le-a explicat colegilor că amenințarea propagandei rusești este similară cu amenințările făcute de alți adversari ai SUA.

„Trebuie să le explic care este miza, de ce Ucraina este în interesul nostru de securitate națională”, a spus el.

„Apropo, nu vă place China comunistă? Ei bine, ghiciți ce? Ei sunt aliniați (cu Rusia), împreună cu ayatolahii (din Iran). Așa că, atunci când le explici în acest fel, încep să înțeleagă”, a continuat el.

Dezbateri pe tema ajutorului pentru Ucraina

Comentariile celor doi politicieni vin pe fondul dezbaterilor pe tema ajutorului militar american destinat Ucrainei, în prezent blocat în Congres de republicani.

„Ucraina are nevoie de ajutorul și asistența noastră acum, iar acesta este un moment foarte critic pentru Congresul SUA să intervină și să ofere acest ajutor”, a declarat Turner pentru CNN.

În ultimele luni, Camera Reprezentanților a blocat eforturile democraților de a aproba ajutorul pentru Ucraina, președintele Mike Johnson refuzând să pună pe ordinea de zi pachetul de ajutor adoptat de Senat în februarie.

Johnson a sugerat însă că pregătește o propunere pentru deblocarea ajutorului, propunere care ar putea deveni clară săptămâna aceasta. Sugestia i-a adus critici din partea republicanilor care se opun pachetului de ajutor, care l-au amenințat că l-ar putea demite de la șefia Camerei.

Duminică, Turner a minimalizat ideea că poziția lui Johnson ar fi în pericol din cauza ajutorului pentru Ucraina.

„Nu cred că este în pericol”, a spus Turner, care a sugerat că politicienii care l-au amenințat pe președintele Camerei „caută atenție”.