Un document elaborat de un grup de experti apropiati Kremlinului recomanda insistent Rusiei sa adere la NATO, scrie Der Spiegel. Potrivit cotidianului, „aceasta schimbare revolutionara care a primit, se pare, aprobarea presedintelui Dmitri Medvedev, se loveste de o rezistenta puternica in interiorul elitei la putere”. Publicatia aminteste ca problema aderarii Rusiei la NATO nu este ridicata pentru prima data.​

Spre exemplu, in martie anul curent, intr-un interviu acordat Der Spiegel, fostul ministru german al apararii, Folkner Rühe, a insistat asupra necesitatii ca „usile NATO sa fie deschise pentru Rusia”. La acea data, propunerea nu a gasit ecou in Rusia. Spre exemplu, Fedor Lukianov, important expert de politica externa, scria ca nu-si poate imagina Moscova subordonata unei Aliante dominata de SUA.

Acum, insusi Kremlinul trimite semnale Occidentului, dandu-i de inteles ca Rusia este interesata nu numai de o mai mare apropiere, ba chiar de aderare la blocul militar.

In documentul sau, Institutul pentru dezvoltare moderna sugereaza trei variante de cooptare a Rusiei la NATO. „Este vorba de o integrare institutionala si organizatorica, ca membru NATO; o alianta defensiva intre NATO si Rusia, care ar putea genera un nou pact de securitate, sau crearea unui consiliu coordonator unic intre NATO si Rusia”.

Der Spiegel mentioneaza ca o propunere oficiala in acest sens ar putea fi facuta la sfarsitul acestei saptamani, la Forumul politic mondial de la Iaroslavl.