Aderarea României la Spațiul Schengen încă se joacă, mai avem cinci zile până la întâlnirea miniștrilor de Interne din statele membre UE, unde ne trebuie o decizie în unanimitate asupra acestui subiect, spune Dacian Cioloș, adăugând că de acum decisivă va fi poziția Austriei.

Dacian CiolosFoto: Agerpres

„În acest moment, cheia spre Schengen se află la Viena, în mâna familiei politice a popularilor europeni, din care fac parte PNL, PMP şi UDMR. Partidul cancelarului austriac, dar şi al ministrul de Interne este membru al familiei politice a popularilor europeni”, a scris pe Facebook europarlamentarul Dacian Cioloș.

„Sper că președintele Iohannis a folosit oportunitatea oferită de reuniunea de ieri de la Atena a liderilor Partidului Popular European pentru a discuta acest subiect cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Știm bine că nu există motive întemeiate pentru ca Austria să ne refuze intrarea în Schengen”, a adăugat el.

„Există o limită a eforturilor diplomatice - admirabile, de altfel - făcute de Ministerul Afacerilor Externe. Decizia a devenit una pur politică şi trebuie tratată ca atare, la cel mai înalt nivel. Dincolo de eșecurile politice interne din ultimele decenii, e important să nu mai ajungem în situația în care suntem folosiți pentru interesele politice ale unuia sau altuia”, a spus Cioloș.

”Am participat la prea multe negocieri ca să ştiu că nimic nu e câștigat până când toate elementele sunt fixate. Chiar dacă în privința Suediei şi Olandei am făcut progrese, nuanțele din poziționările lor le lasă încă suficient spaţiu de manevră. Ştiu că se vorbește din ce în ce mai mult despre decuplarea României de Bulgaria în acest proces şi mai ştiu că există soluții discutate şi negociate încă din vremea guvernului pe care l-am condus în 2016, pentru ca în nicio variantă să nu ratăm acest moment”, a mai scris el în postare.