Sari direct la conținut

16 femei din România vorbesc deschis despre violența la care au fost supuse de când au intrat în politică: „Bărbații nu o să fie niciodată acuzați că au copii din alte căsătorii sau că au făcut politică pe sub birouri”

HotNews.ro
16 femei din România vorbesc deschis despre violența la care au fost supuse de când au intrat în politică: „Bărbații nu o să fie niciodată acuzați că au copii din alte căsătorii sau că au făcut politică pe sub birouri”
Imagine ilustrativă. Foto: Mircea Moira / Shutterstock

„Păcătoasă”. „Javră”. „Fată Mare”. „Duduie”. „Ștoarfă”. „Damă”. „Găină Bătrână”. „Geamandură”. „Virgină”. „Stearpă”. „Cur*ă”. Cu astfel de cuvinte au fost descrise politiciene din România de către adversari politici, ziariști, oameni de afaceri sau simpli cetățeni, scrie publicația Recorder, într-un amplu material publicat marți.

  • Publicația a consultat și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească. Atacurile cuprind adesea referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația, scrie publicația.

După ce a lucrat opt ani ca educator social în Spania, Anca Marcu, în vârstă de 42 de ani acum, s-a întors în comuna Cojocna, din județul Cluj, unde s-a născut. În 2020 a candidat la alegerile locale din partea USR fiind aleasă consilier local și viceprimar.

Ulterior, a început să fie atacată de un oponent politic. Subiectul: viața ei privată: referiri la faptul că nu are copiiu sau că s-a despărțit de partener. Șirull de atacuri a durat patru ani și a crescut în preajma alegerilor din acest an, când femeia a câștigat funcția de primar.

„Am fost caracterizată de către pârât ca «stearpă», făcându-se aluzie la faptul că nu am copii. (…) În cei trei ani în care am fost denigrată constant, nu s-a ferit să mă jignească în toate felurile, cu referiri repetate la activități de natură sexuală, organe sexuale, excremente”, scrie Anca Marcu în cererea de chemare în judecată, într-un dosar înregistrat în 16 aprilie anul acesta, la Judecătoria Cluj-Napoca. 

Cel care a atacat-o este Liviu Bojan, un bărbat în vârstă de 66 ani, care a candidat, din partea PNL, pentru un post de consilier local în aceeași comună la alegerile din iunie. „Am întârziat mult în a-l da în judecată. Am tot amânat pentru că mi s-a părut atât de greu să vorbesc despre lucrurile astea”, povestește Anca Marcu. 

„Dacă ești femeie, ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”, spune aceasta.

Recorder a vorbit cu Bojan. Acesta a declarat că nu știa la ce se referă când a folosit cuvântul „stearpă”: „Un cuvânt din ăsta aiurea. Am zis eu așa, aiurea. Nu mi-am dat seama pentru ce zic, ce îi asta”.  

„Te cuprinde cumva un sentiment de deznădejde, pentru că ajungi să-ți dai seama că te lupți efectiv cu morile de vânt, lucru care devine obositor. Bărbații nu o să fie niciodată acuzați că au copii din alte căsătorii sau că au făcut politică pe sub birouri”, spune Teodora Desagă, consilier local în Bragadiru, Ilfov, din partea PMP.

„Nu e vorba de faptul că ești contestat sau criticat. Ci este vorba de felul în care o fac. Adică, stilul, tonul sunt atât de jos, atât de abjecte, încât uneori ți-e ție rușine de felul în care se scrie despre tine. Ceea ce, din nou, nu-i normal”, spune Flavia Boghiu, fost viceprimar USR al Brașovului.

Cele trei cazuri nu sunt exemple izolate. Dimpotrivă. Există nenumărate alte femei politician devenite ținte ale violenței verbale. Uneori, cuvintele au sugerat mai mult de atât.

Citește continuarea pe Recorder.

INTERVIURILE HotNews.ro