22 de ambasade străine din Ungaria critică interzicerea marșului LGBTQ+ la Budapesta / SUA și România nu se află printre semnatare / Guvernul maghiar respinge criticile

Misiunile diplomatice de la Budapesta și criticii guvernului Viktor Orban spun că legea care interzice marșul Pride restrânge efectiv libertatea de întrunire și cea de exprimare, scrie Reuters.
Mai multe ambasade străine din Budapesta și-au exprimat, într-o declarație comună, îngrijorarea cu privire la o lege adoptată de partidul de guvernământ din Ungaria care interzice marșul Pride al comunității LGBTQ+.
„Noi, ambasadele subsemnate, suntem profund îngrijorate de legislația care are drept rezultat restricționarea dreptului de întrunire pașnică și a libertății de exprimare”, spune declarația emisă de 22 de ambasade, printre care Franța, Germania și Regatul Unit, Polonia, Cehia sau Slovenia.
Parlamentul Ungariei a adoptat săptămâna trecută o lege propusă de parlamentarii partidului de guvernământ Fidesz care interzice marșul Pride pe motiv că ar putea fi dăunător pentru copii.
Criticii spun că legea restrânge efectiv libertatea de întrunire. Mai multe proteste au avut deja loc pe această temă.
Ambasadele au citat Convenția europeană a drepturilor omului și au declarat că sunt „angajate să respecte, să protejeze și să îndeplinească drepturile omului și libertățile fundamentale ale tuturor persoanelor, indiferent de orientarea sexuală, indentitatea de gen și caracteristicile sexuale”.
Statele Unite nu se află printre semnatare. Nici România nu apare pe lista de semnatare, așa cum a fost ea publicată pe paginile mai multor ambasade.
Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a respins declarația ambasadelor, într-o conferință de presă.
„Suntem un stat suveran. Nu am acceptat niciodată, și nu vom accepta nici în viitor, ca cineva din exterior să încerce să ne spună cum ar trebui să trăim aici”, a declarat el.
„Parlamentul ungar va decide ce legi adoptă și pe care nu le aprobă”, a spus Szijjarto.
Prim-ministrul Viktor Orban, un aliat al președintelui american Donald Trump, care se confruntă cu o provocare fără precedent din partea unui nou partid de opoziție în creștere înainte de alegerile din 2026, a criticat comunitatea LGBTQ+ și a promis, în ultimele săptămâni, ca parte a campaniei sale, să reducă finanțarea străină a mass-media independente și a ONG-urilor din Ungaria.
Legea prevede că poliția poate utiliza camere de recunoaștere facială pentru a identifica persoanele care participă la eveniment și poate impune amenzi participanților.
Michael O’Flaherty, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, o instituție independentă care promovează drepturile omului în Europa, a declarat că este „foarte îngrijorat” de noua lege.
Organizatorii au declarat că intenționează să meargă mai departe cu marșul Pride din acest an – programat pentru 28 iunie – în ciuda interdicției.