Sari direct la conținut

5 știri economice de luni pe care nu trebuie să le ratezi

HotNews.ro
Economie. Despre bani si calcule. Sursa foto: Mykhailo Polenok / Panthermedia / Profimedia
Economie. Despre bani si calcule. Sursa foto: Mykhailo Polenok / Panthermedia / Profimedia

În fiecare oră, fluxurile de știri economice naționale și internaționale abundă în informații. Unele relevante, altele mai puțin, atunci când vine vorba de economia națională sau cea mondială. HotNews a selectat pentru dumneavoastră 5 informații de luni care ne-au atras atenția

Memorandum Google-Guvern

După ce anul trecut premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit în SUA cu oficiali ai Google cu care a discutat despre posibile investiții în cloud și într-un centru de date în România, CEO-ul Google a venit luni la București unde a semnat alături de partea română un Memorandum de colaborare.

Pentru crearea unui centru de date în România, investiția ar fi de două miliarde de euro”, declarau în decembrie pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Consumuri de energie electrică în plină vară la un nivel neobișnuit de mare

Temperaturile crescute din această perioadă, creșterea gradului de confort a locuințelor prin dotarea acestora cu sisteme de condiționare a aerului, dar și lipsa de preocupare generală privind reducerea aportului energiei solare în interiorul imobilelor a adus o premieră: consumuri de energie electrică în plină vară la un nivel neobișnuit de mare, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Anul 2025 ar putea aduce dublarea facturilor la energie pentru unii români

Factura la electricitate pentru românii cu consum mic, care acum plătesc 0,68 lei pe kWh, s-ar putea dubla de la 1 aprilie 2025, după ce schema de plafonare/compensare va expira, după cum arată calculele Asociației Furnizorilor de Energie din România.

În prezent, facturile sunt plafonate în funcție de consum: 0,68 lei pentru consumul sub 100 kWh (unde intră majoritatea consumatorilor, în jur de cinci milioane), 0,8 lei pe kWh pentru cei cu consum între 100 și 250 kWh, și 1,3 lei pe MWh, pentru cei cu consum mai mare. Totuși, furnizorii susțin că prețul 0,68 lei pe MW nu acoperă toate cheltuielile, iar revenirea la piața liberă va duce la o creștere serioasă a facturilor.

Kuweit Petroleum Corporation (KPC) a descoperit un zăcământ „gigant” de petrol

Kuweit Petroleum Corporation (KPC) a descoperit un zăcământ „gigant” de petrol în câmpul Al-Nokhatha, la est de insula Kuweitian Failaka, cu rezerve de petrol estimate la 3,2 miliarde de barili. Rezervele recent descoperite echivalează cu întreaga producţie a ţării în trei ani, după cum a menționat directorul companiei, şeicul Nawaf Saud Nasir Al-Sabah.

Uniunea Europeană ar putea boicota summit-ul de afaceri organizat de Viktor Orbán

Uniunea Europeană ar putea boicota summit-ul de afaceri organizat de Viktor Orbán și să organizeze propriul summit al afacerilor externe în luna august.

În perioada 28-29 august, Ungaria, care deține președinția prin rotație a Consiliului UE, intenționează să organizeze un summit al afacerilor externe la Budapesta.

Totuși, din cauza politicilor sale pro-ruse, dar și a vizitelor de pace pe care premierul Ungariei le-a făcut în Rusia și în China, care nu au fost coordonate alături de ceilalți 26 de lideri naționali ai UE, mulți miniștri de externe au căutat o modalitate de a evita participarea la un eveniment care ar putea deveni un alt spectacol de propagandă al lui Orbán.

De aceea, Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, va convoca miniștrii la un consiliu „formal” pentru afaceri externe în același timp cu summitul lui Orbán. Prin această acțiunie, se dorește limitarea expunerii și a influenței pe care Viktor Orban le are pe plan european.

INTERVIURILE HotNews.ro