74% dintre europeni spun că țările lor au beneficiat în urma apartenenței la UE. Ce spun românii / 9 din 10 oameni cred că statele UE ar trebui să fie mai „unite pentru a face față provocărilor globale actuale”

Cel mai recent eurobarometru realizat de Parlamentul European (PE), publicat marți, 25 martie, arată că cetățenii UE își doresc ca Uniunea să se concentreze mai mult asupra apărării și securității. 58% dintre români ar vrea ca UE să joace un rol mai important în lume.
- Sondajul a fost făcut între 9 ianuarie și 4 februarie 2025 în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față sau prin intermediul unor interviuri video.
- În total, au fost realizate 26.354 de interviuri, iar rezultatele sunt ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.
Datele eurobarometrului arată că 74% dintre cetățenii UE (și 70% dintre români) consideră că țara lor beneficiază de statutul de membru al UE. 62% dintre cetățenii UE (58% dintre români) ar dori ca Parlamentul European să joace un rol mai important.
„La fel ca anul trecut, 70% dintre cetățenii români participanți la sondaj consideră că România a beneficiat de pe urma apartenenței la UE. Contribuția UE la menținerea păcii și la consolidarea securității reprezintă principalul motiv pentru care calitatea de membru este considerată benefică atunci când analizăm răspunsurile la nivel european (35%). Respondenții din România consideră că apartenența la UE este benefică în primul rând pentru noile oportunități de angajare (42%)”, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.
Cetățenii UE consideră că autoritățile europene ar trebui să aibă printre priorități:
- apărarea și securitatea (36%);
- competitivitatea (32%);
- independența energetică (27%);
- securitatea alimentară și agricultura (25%);
- educația și cercetarea (23%).
Pentru cetățenii din România, prioritățile sunt siguranța alimentară și agricultura (32%) și apărarea și securitatea (31%), urmate de competitivitate, economie și industrie (29%) și independența energetică, resurse și infrastructură (26%).
9 din 10 europeni și-ar dori o Uniune Europeană mai unită
Studiul mai arată și că nouă din zece (89%) cetățeni ai UE (75% dintre români) susțin că statele membre ale UE ar trebui să acționeze mai unite pentru a face față provocărilor globale actuale.
Cu toate acestea, 76% dintre europeni (71% dintre respondenții români) cred că Uniunea Europeană are nevoie de mai multe mijloace pentru a face față provocărilor viitoare.
„Două treimi dintre europeni doresc ca UE să joace un rol mai important pentru asigurarea protecției lor. Acesta este un apel clar la acțiune la care vom răspunde. Europa trebuie să fie mai puternică, astfel încât cetățenii noștri să se simtă în siguranță. Parlamentul European se va asigura că fiecare propunere prezentată în acest sens este suficient de îndrăzneață și ambițioasă pentru a corespunde nivelului serios de amenințare cu care se confruntă Europa. Europa trebuie să ia atitudine astăzi, sau riscă să fie dată la o parte mâine”, a spus, cu ocazia publicării eurobarometrului, Roberta Metsola.
66% dintre cetățenii europeni doresc ca UE să își asume un rol mai important în protejarea lor în fața crizelor globale și a riscurilor la adresa securității. Acest punct de vedere este puternic în rândul respondenților mai tineri la sondaj. La nivel național, rezultatele pentru un rol mai puternic al UE variază de la 87% în Suedia la 47% în România și 44% în Polonia.
Ce ar trebui să facă Parlamentul European
Parlamentul European trebuie să abordeze în mod prioritar o serie de teme, arată concluziile eurobarometrului:
- inflația, creșterea prețurilor și costul vieții (43%);
- apărarea și securitatea UE (31%);
- combaterea sărăciei și a excluziunii sociale (31%);
- sprijinirea economiei și crearea de noi locuri de muncă (29%).
„Inflația, creșterea prețurilor și costul vieții reprezintă o prioritate principală pentru toate grupele de vârstă, cu rezultate maxime înregistrate în Portugalia (57%), Franța (56%), Slovacia (56%), Croația (54%) și Estonia (54%)”, conform studiului.
Cetățenii români consideră că Parlamentul European ar trebui să aibă pe agendă teme precum inflația, creșterea prețurilor și costul vieții (44%), sprijinirea economiei și crearea de noi locuri de muncă (38%) și combaterea sărăciei și a excluziunii sociale (30%).
51% dintre români au o imagine bună despre UE
În viziunea cetățenilor europeni, Parlamentul European trebuie să apere pacea (45%), democrația (32%) și protecția drepturilor omului în UE și în întreaga lume (22%).
„50% dintre respondenții europeni au o imagine pozitivă despre UE (51% dintre români). În ultimul deceniu, această percepție pozitivă a fost doar o singură dată mai ridicată (52%), în primăvara anului 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Imaginea pozitivă a PE este stabilă la un nivel ridicat (41% la nivel european, 47% dintre respondenții români)”, conform comunicatului de presă.
Peste șase din zece cetățeni europeni (62%) ar dori ca Parlamentul European să joace un rol mai important, ceea ce reprezintă o creștere de șase puncte procentuale față de perioada februarie-martie 2024, cu câteva luni înainte de alegerile europene din iunie 2024. Dintre respondenții români, 58% ar dori ca Parlamentul European să joace un rol mai important, cu cinci puncte procentuale mai mult decât înainte de alegerile europene.
Datele complete ale eurobarometrului pot fi văzute mai jos: